Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
dostal se mi do rukou příklad
Mě vyšla NULA, ale chtěl bych vidět, jak vypadá doplněný vzorec Moivrovy věty. Mě totiž u i×sin(fí) před FÍ vyšlo mínu. Ale chtěl bych vědět, jestli může být v Moivrově větě mínus i před sinusem či cosínusem. Pokud ANO, rád bych věděl jestli to ovlivní postavení úhlu v kvadrantu.
Díky moc...
Ahoj,
tak jsem zkoušel znovu nějaký příklad na M.větu, ale zase někde dělám chybu.
Pokud bych si to měl rozebrat takto: [( - - - )^2]^10 tak by mi postupně vyšlo číslo (i)^10, což = -1 a tedy imaginární část je nulová. Ale v Moivrově větě mi tam vychází čtvrtinyPi a prostě se nemohu dostat k nule.
Pozn. Správný výsledek je NULA
Napsal by mi tu někdo postup výpočtu M.věty? Prosím
Díky moc.
Umocni ten vyraz ve tve zavorce na druhou (vypadne tam neco :-)) a pak to umocni jeste na 10 (tedy celkem jsi umocnil cislo v okrouhle zavorce na 10*2=20). Po tom umocneni na druhou ti zbyde jenom imaginarni cast a ta se umocnuje velice snadno. Navic plati (i^10)=(i^8)*(i^2)=1*(-1)=-1.
Hodne zdaru ...
[edit.] Vysledek nemuze byt nula. Umocnenim nenuloveho cisla na nejake prirozene cislo je totiz vzdy nenulove komplexni cislo. Bud jsi opsal spatne priklad nebo jsou spatne vysledky nebo spatne vidim :).
Díky, ale to už jsem výše psal, že to takhle vychází. Stále si však nevím rady s postupem Moivrovy věty. U sinusu a cosinusu mi vycházejí asi jiná čísla než by měly. Velmi by mi pomohlo vidět doplněnou M.větu.
@ tjakub : Jakube, posílám ti návod na řešení Moivrovi věty.Mně tehle příklad taky vychází pod odmocninou 0 ,tak nevím, ale jestli chceš pošlu ti příklad , který mi vyšel, a na kterém bys viděl postup.Napiš si do fora,jestli ti ho mám poslat. Ivana
odkaz : (img)http://matematika.havrlant.net/forum/up … G_0002.jpg(/img)
↑ petrex:
Ahoj .),
na samotný výpočet přes moivreovu větu ti pomůže určitě tlačítko Hledej. Najdeš obdobné příklady, já už si to moc nepamatuji, ale asi bys měl kompleční číslo z převést na gon. tvar a užít moivreovu větu. Problém je u čeho? Předpokládám, že v převodu na gon. tvar, jinak tam snad není moc zádrhelů, nebo se pletu?
Gon. tvar. komp. čs.
Moivreova věta![kopírovat do textarea $\sqrt[7]{z}=z^{\frac{1}{7}}$](/mathtex/82/82d90a5e47ddda48c51c7ec0ee00f8d1.gif)
Přesně tak, dál sem se totiž nedostal :)
Postupoval sem podle http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5558 ale sinus i cosinus mi vychazej dost nepěkný čísla.
Vyšlo mi z=4 sin=1/2 cos=-√3/2
↑ petrex:
Asi by to chtělo trochu přesnější vyjadřování v tom zápisu (omrkni určitě latexové pískoviště v sekci Ostatní ;)).
Čtyři ti nevyšlo z, ale |z|.
Tady bývají u každého úhlu většinou dvě možnosti, ty hledáš tu, která bude pro oba shodná. Tady je to
.
(Ověř si prosím výše zmíněné, já si tu tabulku s úhly nidky nepamatoval správně!)
Dále pokračuj, určtiě to už zvládneš, případně ti tu někdo jiný poradí, já musím letět učit se na zkoušku, jinak zitra vyletím...