Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
misaH napsal(a):
↑↑ MichalAld:
:-)
Hehe - veď to píšeš Ty...
A já si říkal, že mi mluvíš z duše.....
↑↑ edison:
Pokud by to bylo tak, jak píšete, tedy že výsledná síla působící na těleso obíhající Zemi je rovna 0, potom by toto těleso podle 1. Newtonova zákona setrvávalo v rovnoměrném přímočarém pohybu a opustilo by oběžnou dráhu ve směru tečny. Tak to ale není, protože ty družice skutečně Zemi obíhají.
Stručné vysvětlění:
Působí zde totiž pouze jedna síla a to je síla gravitační. Družice tedy "padá" neustále, jenže má taky nějakou tečnou rychlost (tu ji udělila raketa, která ji vynesla na oběžnou dráhu), takže se za čas
propadne o vzálenost
, jenže za ten samý čas urazí vůči Zemi takovou vzálenost, že se i povrch Země "propadne" o vzdálenost
, protože Země je kulatá. Takže družice je za čas
ve stejné výšce nad povrchem, jako byla na začátku. Pokud se vzdálenost, o kterou se za čas
"propadne" družice i povrch Země rovná, tak rychlost s jakou se družice pohybuje dostala zvláštní označení jako 1. kosmická rychlost.
Více najdete například v prvních kapitolách Feynmanových přednášek z fyziky. Zde je to pěkně popsané. Opravdu tam žádná odstředivá síla nepůsobí.
↑ nic:
Ty děláš jednu zásadní chybu. Zapomínáš, že popis pohybu závisí na zvolené vztažné soustavě.
To, co popisuješ ty, je popis v soustavě spojené např. se středem Země. A v této soustavě je to tak, jak píšeš.
Pokud celou situaci ale popisuju v soustavě spojené s družicí, popis bude vypadat jinak. A v této soustavě skutečně družice setrvává v rovnoměrném přímočarém pohybu (totiž vůbec se nepohybuje).
Více najdeš například v kapitolách 11 a 12.5 Feynmanových přednášek z fyziky I.
↑ zdenek1: Ano, máte pravdu, zapomněl jsem dodat jakou vztažnou soustavu používám při popisu problému. Šlo mně jenom o to, vysvětlit, proč to tak je někomu, kdo není zrovna odborník ve fyzice. Pokud si myslíte, že pro účely pochopení je lepší zvolit si střed jako družici, kde pak rychlost bude skutečně nula a vysvětlovat někomu, koho zajímají otázky typu, jak je možné že družice nespadne, tak pak nemám víc, co bych dodal.
↑ nic:
Cílem bylo především zjistit, o co tazateli vlastně jde. Proto jsem nabídl dva nejjednodušší pohledy, "odstředivý" a "padací". Na podobné otázky prostě nemá smysl zpočátku odpovídat zbytečně podrobně.
A jak se hned potom ukázalo, tazateli šlo o úplně jiné věci a o družicích se dále nediskutovalo:-)