Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 05. 02. 2018 23:46

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Padanie po obeznej drahe

misaH napsal(a):

↑↑ MichalAld:

:-)

Hehe - veď to píšeš Ty...

A já si říkal, že mi mluvíš z duše.....

#27 06. 02. 2018 03:55

crank139
Reputace:   

Dokonale. Dakujem za trpezlivost :)

#28 09. 02. 2018 12:42

nic
Zelenáč
Reputace:   

↑↑ edison:
Pokud by to bylo tak, jak píšete, tedy že výsledná síla působící na těleso obíhající Zemi je rovna 0, potom by toto těleso podle 1. Newtonova zákona setrvávalo v rovnoměrném přímočarém pohybu a opustilo by oběžnou dráhu ve směru tečny. Tak to ale není, protože ty družice skutečně Zemi obíhají.

Stručné vysvětlění:
Působí zde totiž pouze jedna síla a to je síla gravitační. Družice tedy "padá" neustále, jenže má taky nějakou tečnou rychlost (tu ji udělila raketa, která ji vynesla na oběžnou dráhu), takže se za čas $t$ propadne o vzálenost $l$, jenže za ten samý čas urazí vůči Zemi takovou vzálenost, že se i povrch Země "propadne" o vzdálenost $l$, protože Země je kulatá. Takže družice je za čas $t$ ve stejné výšce nad povrchem, jako byla na začátku. Pokud se vzdálenost, o kterou se za čas $t$ "propadne" družice i povrch Země rovná, tak rychlost s jakou se družice pohybuje dostala zvláštní označení jako 1. kosmická rychlost.

Více najdete například v prvních kapitolách Feynmanových přednášek z fyziky. Zde je to pěkně popsané. Opravdu tam žádná odstředivá síla nepůsobí.

#29 09. 02. 2018 14:16

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ nic:
Ty děláš jednu zásadní chybu. Zapomínáš, že popis pohybu závisí na zvolené vztažné soustavě.
To, co popisuješ ty, je popis v soustavě spojené např.  se středem Země. A v této soustavě je to tak, jak píšeš.

Pokud celou situaci ale popisuju v soustavě spojené s družicí, popis bude vypadat jinak. A v této soustavě skutečně družice setrvává v rovnoměrném přímočarém pohybu (totiž vůbec se nepohybuje).

Více najdeš například v kapitolách 11 a 12.5 Feynmanových přednášek z fyziky I.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#30 09. 02. 2018 15:17

nic
Zelenáč
Reputace:   

↑ zdenek1: Ano, máte pravdu, zapomněl jsem dodat jakou vztažnou soustavu používám při popisu problému. Šlo mně jenom o to, vysvětlit, proč to tak je někomu, kdo není zrovna odborník ve fyzice. Pokud si myslíte, že pro účely pochopení je lepší zvolit si střed jako družici, kde pak rychlost bude skutečně nula a vysvětlovat někomu, koho zajímají otázky typu, jak je možné že družice nespadne, tak pak nemám víc, co bych dodal.

#31 09. 02. 2018 18:29

edison
Reputace:   47 

↑ nic:
Cílem bylo především zjistit, o co tazateli vlastně jde. Proto jsem nabídl dva nejjednodušší pohledy, "odstředivý" a "padací". Na podobné otázky prostě nemá smysl zpočátku odpovídat zbytečně podrobně.

A jak se hned potom ukázalo, tazateli šlo o úplně jiné věci a o družicích se dále nediskutovalo:-)

Zápatí