Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 15. 02. 2018 21:10

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Sestrojení elipsy dle zadaných parametrů

↑↑ Krisstyynka:

Podle mě tam není co jiného použít. Úloha tam končí v podstatě sestavením rovnice elipsy - Vy s rovnicí elipsy začínáte.

Pokud se tedy nemýlím.

#27 15. 02. 2018 21:26

Krisstyynka
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Jj:
Jen mě totiž napadlo, jestli při počítání té rovnice by se nedal třeba využít podobný postup, jako u příkladu v učebnici.

#28 16. 02. 2018 07:59

misaH

↑ Krisstyynka:

Elipsu máš narysovať a nie sto rokov počítať.

Nezaškodilo by ti pozrieť si poriadne teóriu - polosi zistíš z rovnice.

Ak je v zlomku väčšie číslo pod y, hlavná os elipsy je rovnobežná s osou y (viď obrázok od Jj).

Body elipsy nájdeš možno jednoduchšie napríklad tak, že si hodnotu jednej súradnice zvolíš a druhú z rovnice vyrátaš. Dávaj pozor, aby zvolené x alebo y bolo také, že bod bude patriť elipse (viď laszky) - všetko toto vyplýva z teórie o elipsách.

Elipsa je súmerná podľa dvoch osí aj podľa stredu, takže sa viaceré body dajú zostrojiť  podľa súmernosti, ak už nejaký bod máš výpočtovo zistený.

#29 16. 02. 2018 10:15

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

↑ misaH:
Som rád, že si sa nakoniec rozhodla na nás nezanevrieť :-)

#30 16. 02. 2018 10:38 — Editoval Rumburak (16. 02. 2018 12:38)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑↑ Krisstyynka:

Ahoj.

Tvé bezradnosti se vůbec nedívím. Zadání úlohy mi připadá značně neúplné, hovoří se
v něm o jakýchsi datumech a zároveň o jakésí elipse, aniž by bylo řečeno, jak souvisí
jedno s druhým. Takových souvislostí by se dalo vymyslet mnoho, avšak jedna z nich
se nabízí více  než jiné:

Jestliže

(1)              $m \in \{1, 2, ..., 31 \}$ a $n \in \{11, 12, ..., 24\}$,

potom v rovině opatřené kartéskou soustavou souřadnic je uspořádanou dvojicí $[m, n]$
určen nějaký bod. Množina všech těchto bodů $[m, n]$ splňujících (1) je určitě částí
nějakého obdélníka, jehož strany jsou rovnoběžné se souřadnicovými osami.  Takových
obdélníků je rovněž nekonečně mnoho,  avšak jeden z nich je významný tím, že je z nich
nejmenší. Do tohoto obdélníka je vepsána elipsa, jejíž osy jsou rovnoběžné se souřadni-
covými osami. Pomocí nákresu snadno určíme její střed, vrcholy  a délky poloos.

Jak se konstukce takové elipsy provádí, toť další kapitola. Je potřeba zjistit středy a
poloměry oskulačních kružnic a tyto kružnice (nebo aspoň jejich části) sestrojit, dále se
uplatní odkaz, který jsem, posílal včera, a křivítko. Avšak pokud jsi ten postup nikdy
neviděla (myslím, že píšeš, že jsi dálkařka), tak to může být problém. Ale možná máte
právo  čerpat nějaké konsultační hodiny ...

Ale nyní si matně vzpomínám, že v zadání úlohy je "načrtněte" a nikoliv "narýsujte".

EDIT.  V první půlce zadání je "sestrojte", v závěru "načrtněte", tak co si z toho vybrat ?

#31 16. 02. 2018 11:29 — Editoval Krisstyynka (16. 02. 2018 11:31)

Krisstyynka
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Rumburak:
Ano, jak jsem psala, mám individuální studium, takže si všechno musím nastudovat sama. Nikdy jsme s tím problém neměla, až u tohoto úkolu, protože jsem na tohle nepsala žádný test a dostala jen tento úkol. Taky nevím, jestli tedy rýsovat, načrtnout nebo co dělat. Hlavně jsem taky našla několik způsobů, jak by to možná šlo, což se týká počítání i rýsování, ale nepoznám, který je ten správný, protože jsem to nikdy nedělala. Jinak děkuji.
Pro ↑ misaH: Samozřejmě jsem si teorii četla a snažila se to udělat sama, několikrát. Omlouvám se teda, že sto roků počítám rovnici. Myslím, že tu jsou i horší dotazy, kde se to někteří nesnaží ani pochopit a jenom čekají, až jim to někdo celé udělá.

#32 16. 02. 2018 12:37

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Krisstyynka:

Taky nevím, jestli tedy rýsovat, načrtnout nebo co dělat.

Začal bych náčrtkem a ten bych předložil učiteli spolu s dotazem, zda úloha byla
pochopena správně.

#33 16. 02. 2018 14:24 — Editoval misaH (16. 02. 2018 14:25)

misaH

↑ Ferdish:

Ahoj...

Si milý... :-)

No - radosť a nadšenie sú definitívna fuč.

Ale tak - určite že každý je nahraditeľný.

Veľa šťastia a drž sa...

Zápatí