Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj,
prosím, našiel by sa tu niekto ochotný, kto by mi pomohol s nasledujúcim príkladom? 
Prosím, poradíte mi, ako mám odstrániť tie absolútne hodnoty a potom nakresliť graf?
Vopred veľmi pekne ďakujem za ochotu :)
↑ nie_som_matematik: Treba zacat od najvnutornejsej, teda
. Po rozliseni dvoch pripadov zostane funkcia s dvomi absolutnymi hodnotami. Tie odstranime rovnako. Nakoniec nam zostane po castiach linearna funkcia, ktorej graf nie je tazke nakreslit.

Ďakujem obidvom za odpovede.
Prosím, mohli by ste mi napísať rovnice lineárnych funkcií po odstránení absolútnej hodnoty? Ide mi o kontrolu.
↑ nie_som_matematik: Ved napis ty, skontrolujeme :)

Pre lepšiu prehľadnosť prikladám obrázok:
↑ nie_som_matematik: Zda sa to byt v poriadku.

Ďakujem veľmi pekne za pomoc :)

Rád by som sa k tejto téme ešte vrátil. Pri pohľade na obrázok je úplne jasné, že niektoré rovnice priamok sú tam navyše.
Prosím, mohol by mi niekto napísal postup, ako postupne odstrániť absolútnu hodnotu?
Stále v tom nemám úplne jasno a chcel by som to pochopiť.
Ďakujem.
Ano, jsou, a sice y=-x a y=2-x. Pro ně vyjde definiční obor jako prázdná množina. Početně je to piplačka, graficky to jde daleko rychleji. :)
Pokiaľ hladáš iba korene, je to celkom rýchle:
- vezmi najvnútornejšiu funkciu, urči nulový bod a rozdeľ úlohu na prvé dve podintervaly
- vezmy prvý interval, odstráň ab. hodnotu štandardnou cestou, vypočítaj druhú absolútnu zátvorku, urči nulový bod.
- pokial tam je koreň, opäť rozdeľ podinterval na dve intervaly a postupuj ako v druhom kroku. Pokiaľ tam nie je, vráť sa k druhéhu podintervalu.
toto je logika riešienia problému a pokiaľ dokážeš vypočítať 
dokážeš celkom bezpečne vypočítať aj toto, iba sa s tým pohraj dokiaľ ti to nepôjde.
pokiaľ by si chcel grafy nakresliť sám, musel by si vyśetriť zlomové body každého podintervalu, či už tam prienik s osou x je alebo nie je, ale to určite vieš. Pokiaľ nie, tak opäť, rozdeľ D(f) na všetky podintervaly podľa toho ako sa mení znamienko a v každom zlomovom bode vypočítaj funkčnú hodnotu, pospájaj čiarky a máš graf.
Pokraj sa s tým :)
↑ nie_som_matematik:
Robiť to výpočtom - zbytočnosť.
Prečítaj si všetky príspevky od gadgetky. Aj ten jej posledný.
Táto úloha je určená na grafické riešenie.
↑ nie_som_matematik:
Ahoj.
Odstranit z funkčníhho předpisu jedno použití absolutní hodnoty znamená rozdělit definiční
obor funkce na dvě části a na každé z nich pak pracovat odděleně. Konkretněji:
Nechť je na množině
definována funkce tvaru
, kde
jsou rovněž vhodné funkce, při čemž
nabývá vesměs reálných hodnot.
Množinu
rozdělíme na části
, na niž
a tudíž
,
, na niž
a tudíž
.
Funkce
pak bude mít "větvený" předpis již bez oné absolutní hodnoty:
pro
,
pro
.
Pokud by byla abs. hodnota použita vícektrát, obecně by to znamenalo vícekrát větvit.

Každému z vás osobitne ďakujem za ochotu, pomoc. Už je to všetko v poriadku :)
Zvlášť ďakujem gadgetke :)
Stránky: 1