Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o další pomoc. "V bodě
najděte parametrické rovnice tečny ke křivce, která je v okolí bodu
dána jako řešení soustavy rovnic
a
."
Myslel jsem, že bych si udělal parciální derivace implicitních funkcí (každé zvlášť), z nich bych si pak vytvořil tečné vektory, jejich vektorovým součinem pak normálový vektor tečné roviny v bodě
pro první plochu, pak totéž pro druhou. A vektorovým součin těchto normálových vektorů bych dostal směrový vektor jejich průsečnice, potažmo hledané tečny.
Ale u druhé implicitní plochy vychází nevlastní derivace, tečná rovina je tedy "svislá", takže smolík...
Tak se chci zeptat, je můj postup správný? A pokud ano, jak vyřešit problém se svislou tečnou rovinou?
↑ laszky:Tečné vektory k implicitně zadané ploše v daném bodě ve směru osy
, resp.
.
Např. parciální derivace dle
je 7, tečný vektor ve směru osy
je potom
.
Obdobně dle
, pak vektorový součin a mám normálový vektor tečné roviny v daném bodě implicitně zadané plochy. Je to blbá úvaha?
↑ moab:
Nejsem odbornik, treba mate nejaky lepsi postup, ale podle me ma normalovy vektor implicitne zadane plochy
stejny smer jako
. Spocital bych oba dva gradienty, a pak udelal jejich vektorovy soucin. Tim bych ziskal smerovy vektor te tecny.
↑ laszky:Však ano, můj postup je totéž, jen jsem ten gradient vlastně odvozoval. Takže odpověď na moji první otázku tedy je, že to počítám správně. Ale teď ten druhý problém, jak pokračovat v případě, že jednotlivé derivace jsou nevlastní, u té druhé plochy je
...
↑ laszky:Jasné, vychází to tak. Já u té druhé plochy počítal derivace implicitní plochy a jedno z-ko v předpisu jsem derivoval jako konstantu, proto to vyšlo špatně. Přes ten gradient to bude jednodušší a rychlejší. Díky za pomoc!!!