Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Ahoj,
žádám o radu, nejlépe o odkaz, kde si můžu přečíst důkaz k této záměně sum.
Děkuji
P.K.

↑ PlusPlusPlus: Ide o sucet horneho trojuholnika stvorcovej matice, raz po riadkoch a raz po stlpcoch. Dokaz je zalozeny na komutativnosti scitania.
Je to diskretni verze Fubiniho (nekdy tez Tonelliho) vety, kde se vyskytuji dokonce nekonecne sumy.
Jinak ten trojuhelnik vypada takhle.

Zdravím,
děkuji za odpovědi. Jestli to dobře chápu, tak jde vlastně o dvojný integrál. V tomto případě je uzavřená oblast integrování tento pravoúhlý trojůhelník. Jednou je to integrované v pořadí djdk, podruhé dkdj.
V jiném případě, např.
, kdy jsou dvě sumy za sebou a kdy sčítání nezávisí ani na jedné proměnné, tak je integrovanou oblastí takového dvojného integrálu obdelník, nebo čtverec. Proto můžu přehazovat pořadí sumy dle libosti.
Pro obecnou uzavřenou oblast u dvojné sumace však neplatí totéž co pro dvojný integrál. Proto nemůže platit u sumace obecná Fubiniova věta, pouze ta diskrétní.
Když tak nad tím přemýšlím, tak mě nenapadá další uzavřená oblast , kde by se u dvojných sumací dala využít taková pěkná identita jako již zmiňované identity pro oblasti čtverce a trojuhelníka.
Snad jsem to tedy pochopil a děkuji za Váš čas a odpovědi.

Vážení, téma je sice již označeno jako vyřešené, ale zdá se mi, že některé skutečnosti mohly zaznít a nestalo se tak.
1. (↑ vlado_bb:) Nějak nevidím, jak by se přímo měla používat komutativita sčítání. Jmenovaná vlastnost této operace je jedním ze základních praktických požadavků na ni. K důkazu jsem ji (přímo) nepotřeboval, viz bod 3. níže.
2. (↑ laszky:) Správný postřech o diskrétní analogii s vlastností dvojného integrálu je hezký. Ovšem v případě práce se sumou (natož konečnou a takto snadnou) mi to připadá jako mírně nadbytečné, a to především v souvislosti: (a) s první větou mého příspěvku a jeho textem v bodu 3. níže, (b) s původní otázkou tazatele.
3. Očekával bych, že někdo navrhne důkaz matematickou indukcí. Je tak směšně snadný a přímočarý, že ho přenechávám jako formu vtipu původnímu tazateli.

↑ Marian: Este k tej komutativnosti. Rovnost v povodnom prispevku pre napriklad
je takato:
.
Podobne aj pre ine
ide o scitanie tej istej konecnej mnoziny realnych cisel raz v jednom, raz v inom poradi. Otazka znela, preco sa tieto sucty rovnaju. Myslim, ze poukazanie na komutativitu je pre pochopenie rovnosti podstatne. Samozrejme, suhlasim s tym, ze indukcia je zrejme najjednoduchsia metoda formalneho dokazu. Rovnako aj s tym, ze Fubiniho veta je uz asi za hranicou povodnej otazky, aj ked suvislost tu pochopitelne je.

Ahoj,
1. ověřím pro
implikuje
, tedy rovnost platí
2. Předpokládám tedy, že vztah platí i pro libovolné n 
3. Dokázuji že rovnost platí i pro n+1
upravím pravou stranu 
Do pravé strany rovnice dosadím indukční předpoklad 
a je hotovo 
Tak díky všem za příspěvky.

↑ Marian:
Ještě mě tak napadlo takovéto zobecnění
kde
jsou nějaká celá čísla, současně
je menší nebo rovno
. Tady indukce nezafunguje.
Tady bys jak postupoval?

↑ PlusPlusPlus:
Já v indukci problém nevidím. Prošlo mi to.

↑ PlusPlusPlus: Aj tu ide iba o sucet tych istych cisel, raz v istom poradi, raz zasa v inom.