Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
měl bych otázku ohledně kovariantních a kontravariantních indexů v derivacích. Ve skriptech Kulhánka ( http://www.aldebaran.cz/studium/mechanika.pdf ), při odvození Lagrangeových rovnich z hustoty lagrangianu pro skalární pole (1.231), jedná se mi o zkrácený výpočet na str. 79 uvozený "... a ještě kratší řešení". V druhém kroku výpočtu je symbolická derivace součinu:
a k tomu mám otázku: je možné "pokrátit" derivace podle proměnné s horním indexem s derivací podle stejné proměnné se stejným indexem akorát dolním? A jde sečíst dva výrazy, když jeden má horní index a druhý dolní? Nebo je to jen v tomto případě definice hustoty lagrangianu přes čtyřgradienty skalárního pole? Chápu smysl zavedení kovariantních a kontravariantních indexů, ale nejsem moc kovaný v tom, co si s nimi mohu dovolit.
Děkuji
Bulušek
↑ Roscelinius:
Podle me proste jen zkratil ten predchozi vypocet do jednoho radku. Tam je videt, proc to tak vychazi ;-)
↑ MichalAld:
Nejsem zadnej expert, musel jsem si to trochu pripomenout, takze bych ti spis doporucil nekoho jinyho. :) Navic ty fyzikalni zapisy obecne jsou obcas (z matematickyho pohledu) trestny cin :-)
↑ laszky: Nemyslím si, že by to byl stejný výpočet, podle kontextu jsou to tři různé způsoby výpočtu. Navíc zadání je zde přeidexováno z μ na α bez přepočtu přes metriku g a Kroneckerovo delta δ .
Jde mi o to, jestli je správné interpretovat výpočet takto:
Díky za reakce
Kdyby snad někdo věděl a chtěl zareagovat, tak mě napadlo, co kdyby to šlo pomocí snížení a zvýšení indexů
-je možné povýšit nebo snížit indexy i v derivacích?
dál už by to bylo snadné:
Odsouhlasil by mi někdo tyto úpravy? Děkuji
Stránky: 1