Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 07. 2009 18:22

simonaj1
Místo: Chomutov
Reputace:   

lim s ohraničenou a neohraničenou fcí

mám tady jeden příklad, u kterého mám napsáno, že výsledek bude nula, protože limita 2 fcí z nichž jedna je ohraničena a druhá jde k 0 je 0... mám u toho také, že ta ohraničená je sin pi/x a ta jdoucí k nule je x^-2, ale vůbec tomu nerozumím
${\lim}\limits_{x \to \0}{{\sqrt{x}}{sin{\frac{\pi}{x}}}}$  je mi jasné, že pro ${\sqrt{x}}$ mohu dosadit jen kladná čísla a že to tudíš bude fce s D(f) $(0,\infty)$, ale čím a jak je ohraničená ta fce sin

zkoušela jsem to řešit přes výpočet lim a ta nula mi skutečně vychází
${\lim}\limits_{x \to \0}{{\sqrt{x}}{sin{\frac{\pi}{x}}}}={\lim}\limits_{x \to \0}({\sqrt{x}).({\frac{\pi}{x}}).({\frac{sin{\frac{\pi}{x}}}{\frac{\pi}{x}}})}={\lim}\limits_{x \to \0}{{\pi}.{x^{-\frac12}}.{1}}=0$ no, snad jsem to vše správně poupravila, bohužel stále mi není jasná ta věta ze začátku

#2 15. 07. 2009 18:34 — Editoval Marian (15. 07. 2009 19:05)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: lim s ohraničenou a neohraničenou fcí

↑ simonaj1:
Jedna z možností je tato:
Platí z omezenosti funkce sinus nerovnost $-1\le sin x\le 1$ pro všechna reálná čísla "x". Ale pro x různo od nuly je také číslo Pi/x reálné a tudíž odhad bude platit také po "výměně" x za Pi/x. Tedy pro nenulové "x" je také $-1\le\sin\left (\frac{\pi}{x}\right )\le 1$. Odtud platí pro x větší než nula (nalevo od nuly nemohu pracovat kvůli druhé odmocnině v zadání):
$ \sqrt{x}\cdot (-1)\le\sqrt{x}\cdot\sin\left (\frac{\pi}{x}\right )\le \sqrt{x}\cdot 1\nl -\sqrt{x}\le\sqrt{x}\cdot\sin\left (\frac{\pi}{x}\right )\le\sqrt{x}\nl -\lim_{x\to 0}\sqrt{x}\le\lim_{x\to 0}\sqrt{x}\cdot\sin\left (\frac{\pi}{x}\right )\le\lim_{x\to 0}\sqrt{x}. $
Ale krajní limity se v odhadu původní limity rovnají nule. Tedy je
$\lim_{x\to 0}\sqrt{x}\cdot\sin\left (\frac{\pi}{x}\right )=0$.

#3 15. 07. 2009 19:06

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ simonaj1:ja ešte doplním,že  je nie dobrý ten záver výsledok je dobrý,ale zápis by mal byť skôr takto${\lim}\limits_{x \to \0}{{\sqrt{x}}{sin{\frac{\pi}{x}}}}={\lim}\limits_{x \to \0}({\sqrt{x}).({\frac{\pi}{x}}).({\frac{sin{\frac{\pi}{x}}}{\frac{\pi}{x}}})}={\lim}\limits_{x \to \0}{{\pi}.{x^{-\frac12}}}\cdot 0=0$viem,že je to len o jednom čísle,ale aby nevznikol dojem,že$\lim_{x\to 0}{\frac{\sin{\frac{\pi}{x}}}{\frac{\pi}{x}}}=1$lebo to nie je pravda pravda je $\lim_{x\to 0}{\frac{\sin{\frac{\pi}{x}}}{\frac{\pi}{x}}}=0$

MATH IS THE BEST!!!

#4 15. 07. 2009 19:24 — Editoval simonaj1 (15. 07. 2009 19:24)

simonaj1
Reputace:   

↑ jarrro:tak teď jsi mě dokonale zmátl... jak to, že $\lim_{x\to 0}{\frac{\sin{\frac{\pi}{x}}}{\frac{\pi}{x}}}=0$ myslela jsem si, že je to právě$\lim_{x\to 0}{\frac{\sin{\frac{\pi}{x}}}{\frac{\pi}{x}}}=1$

#5 15. 07. 2009 19:36

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

ne, ale treba $\lim_{x\to 0}{\frac{\sin{\frac{x}{\pi}}}{\frac{x}{\pi}}}=1$
vnimejte ten rozdil

btw: taky mate takovou tmu jak v Brne-Lazove?   Dneska se certi zeni :)

#6 15. 07. 2009 19:38 — Editoval jarrro (15. 07. 2009 19:39)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

nie. Je to nula. Je síce pravda,že $\lim_{\text{nieco}\to 0}{\frac{\sin{\text{nieco}}}{\text{nieco}}}=1$,ale v predchádzajúcom prípade nejde nieco k nule ,ale k nekonečnu sprava a -nekonečnu zľava,ale vzhľadom na nepárnosť (lichosť) fcie sínus sa $\lim_{x\to 0}{\frac{\sin{\frac{\pi}{x}}}{\frac{\pi}{x}}}$dá transformovať na $\lim_{\text{nieco}\to \infty }{\frac{\sin{\text{nieco}}}{\text{nieco}}}=0$

MATH IS THE BEST!!!

#7 15. 07. 2009 19:50 — Editoval Ginco (15. 07. 2009 19:51)

Ginco
Místo: Aš
Reputace:   

$\lim_{x\to 0}{\frac{\sin{\frac{\pi}{x}}}{\frac{\pi}{x}}}=\lim_{x\to 0}{\frac{\sin{\frac{\pi}{x}}}{\pi}{x}}$

Jinak jak psal Jarrro, tak zkus využít limitu složené fce(pokud se nepletu tedy).

#8 15. 07. 2009 20:09

simonaj1
Reputace:   

↑ kaja(z_hajovny): tady se nežení... tady je aprílové počasí... jednu hodiny leje, pak svítí slunko... cikcak:-D

Zápatí