Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
mám tady jeden příklad, u kterého mám napsáno, že výsledek bude nula, protože limita 2 fcí z nichž jedna je ohraničena a druhá jde k 0 je 0... mám u toho také, že ta ohraničená je sin pi/x a ta jdoucí k nule je x^-2, ale vůbec tomu nerozumím
je mi jasné, že pro
mohu dosadit jen kladná čísla a že to tudíš bude fce s D(f)
, ale čím a jak je ohraničená ta fce sin
zkoušela jsem to řešit přes výpočet lim a ta nula mi skutečně vychází
no, snad jsem to vše správně poupravila, bohužel stále mi není jasná ta věta ze začátku
↑ simonaj1:
Jedna z možností je tato:
Platí z omezenosti funkce sinus nerovnost
pro všechna reálná čísla "x". Ale pro x různo od nuly je také číslo Pi/x reálné a tudíž odhad bude platit také po "výměně" x za Pi/x. Tedy pro nenulové "x" je také
. Odtud platí pro x větší než nula (nalevo od nuly nemohu pracovat kvůli druhé odmocnině v zadání):
Ale krajní limity se v odhadu původní limity rovnají nule. Tedy je
.
↑ simonaj1:ja ešte doplním,že je nie dobrý ten záver výsledok je dobrý,ale zápis by mal byť skôr takto
viem,že je to len o jednom čísle,ale aby nevznikol dojem,že
lebo to nie je pravda pravda je 
ne, ale treba 
vnimejte ten rozdil
btw: taky mate takovou tmu jak v Brne-Lazove? Dneska se certi zeni :)
nie. Je to nula. Je síce pravda,že
,ale v predchádzajúcom prípade nejde nieco k nule ,ale k nekonečnu sprava a -nekonečnu zľava,ale vzhľadom na nepárnosť (lichosť) fcie sínus sa
dá transformovať na 
↑ kaja(z_hajovny): tady se nežení... tady je aprílové počasí... jednu hodiny leje, pak svítí slunko... cikcak:-D
Stránky: 1