Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím.
Dnes jsem chtěl zkusit rozpustit kousek mědi ve směsi 10% H2O2 a koncentrované HCl. Zkumavku s mědí a peroxidem jsem dal do horké vody a pak přidal HCl. Reakce mě však docela překvapila, jelikož to začalo rychle bublat a s mědí se nic nedělo. Naředil jsem to tedy vodou, abych reakci zastavil. Ze zkumavky šel dráždivý plyn - žádné zbarvení jsem nezpozoroval. Roztok byl při reakci žlutý, což ale bylo pravděpodobně způsobeno technickou HCl - po naředění byl bezbarvý. Na nějakých chemických fórech jsem našel, že daný plyn by mohl být chlor, osobně si to také myslím, nicméně mi to nesmrdělo jako Savo nebo jiné prostředky na bázi chloru. Tak jsem se chtěl zeptat zde, co si o tom myslíte.
http://mcu.cz/forum_m/printthread.php?tid=1046
Tohle je celkem oblíbená metoda leptání plošných spojů (ale já mám radši FeCl3). Ty ale mají jen 35 µm mědi a trvá to řádově minuty.
Na rozpuštění kousku bych použil dusičnou, ta je výrazně rychlejší (sekundy u 35 µm pokovení).
Jinak při podobných "šumivých" reakcích se nejen uvolňují plyny, ale i aerosol roztoku.