Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 07. 2009 17:42

simonaj1
Místo: Chomutov
Reputace:   

limita ln(2x-x^2)

ahoj, potřebovala bych trochu popostrčit
mám vyšetřit asymptoty bez směrnice pro fci $ln(2x-x^2)$
tedy${\lim}\limits_{x \to \0^+}{ln(2x-x^2)}$, ${\lim}\limits_{x \to \0^-}{ln(2x-x^2)}$ a ${\lim}\limits_{x \to \2^+}{ln(2x-x^2)}$ a ${\lim}\limits_{x \to \2^-}{ln(2x-x^2)}$ je mi jasné, že ln 0 není definováno a ž to tedy musím nějak upravit, abych moha použít l'hospitala, ale vůbec nevím jak...

#2 21. 07. 2009 17:59

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: limita ln(2x-x^2)

↑ simonaj1:
Najprv treba vyšetriť jednostranné limity v bodoch, kde funkcia nie je definovaná. Niektoré jednostranné limity však neexistujú, pretože na danom okolí funkcia nie je vôbec definovaná. Definičný obor je množina tých x, pre ktoré $2x-x^2\,>\,0$. To je interval $(0,2)$. Stačí preto uvažovať len okolia $\mathcal{P}_+(0),\mathcal{P}_-(2)$ (pravé prstencové okolie bodu 0 a ľavé prstencové bodu 2).
$\lim_{x\to0^+}\ln(2x-x^2)=-\infty\nl\lim_{x\to2^-}\ln(2x-x^2)=-\infty$
V týchto bodoch sú teda zvislé asymptoty $x=0,x=2$. Asymptoty so smernicou táto funkcia nemá, malo by to byť zrejmé z jej priebehu a definičného oboru.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 21. 07. 2009 18:08

simonaj1
Místo: Chomutov
Reputace:   

Re: limita ln(2x-x^2)

↑ lukaszh: aha, netušila jsem, že mohu tu jednu jednostrannou limitu vynechat, když tam funkce není definovaná, jinak vše ostatní vidím, podle toho jak jsem fci vyšetřila, viděla jsem i to, že bodem 0 a 2 prochází AS bez směrnice, jen jsem nevěděla, jak to dosit, aby to vyšlo i spočítané;-)

Zápatí