Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Při svém tápání jsem narazil na tohle. Když místo sinu použiju funkci , tak vyjde (ověřeno jen hrubou silou, ale bude to tak):
Mně tohle prostě přislo zajímavé, a tak jsem to sem musel připsat.
Je jasné, že pro je
pro . Ale proč mi to vychází tak hezky racionální pro , tomu zatím vážně nerozumím (SW mi počítá s libovolnou přesností, takže tam ta periodicita snad nevzniká).
↑ lukaszh:
Navážu na tebe
↑ musixx:
K tvé funkci a limitě , kde a :
Není příliš těžké limitu pro spočítat. Výsledek pro obecná A, B, a, b (kde ) je
Zdravím,
moc hezký příklad, řešením bohužel moc nerozumím, ale zřejmě souvisí s jedním problémem, na který jsem nedávno narazil, jde o rovnici
, kterou lze řešit standardními numerickými metodami, ale taky takhle:
, kde je reálné číslo. Můj dotaz je prostý: proč to vychází? :) jinými slovy (když se přidržím zápisu původního příkladu) proč je řešením $x=\lim_{n\rightarrow\infty}\cos_n(k)$, (v def. posloupnosti nahradíme sin za cos)
↑ FliegenderZirkus: Banachův princip pevného bodu.
EDIT: Zkus Google pro podrobnosti.
↑ FliegenderZirkus:
Ještě poznámka ke zmiňovanému Banachovu principu:
Pro funkci cos Banachova věta funguje, neboť pro libovolné počáteční pak padne do uzavřeného intervalu [-1, 1 ] ,
a rovněž další iterace v něm zůstanou, navíc na tomto intervalu fce f = cos splňuje podmínku Banachovy věty
s kontrahující konstantou K < 1 (ostrá nerovnost) .
Stejnětak bychom mohli postupovat pro rovnici x = sin x , tedy hledat limitu posloupnosti iterací fce f = sin na libovolně danou počáteční hodnotu
a dospěli bychom rovněž ke správnému řešení, a sice x = 0 , ale zde to Banachovou větou odůvodnit nelze, neboť v tomto případě
konstanta K < 1 (ostrá nerovnost) z předpokladů Banachovy věty neexistuje - muselo by se odůvodnění hledat jinak (nebo vzít vhodnou
jemnější větu o pevném bodě, než je Banachova).
Díky za rady, už hledám a studuju.
Řešení, které jsem našel společně s úlohou využívalo faktu, že pro dostatečně velká přirozená čísla platí
To se dokazovalo tím způsobem, že se našel docela snadný odhad funkce sinus pomocí Maclaurinvy řady. Je ale jasné, že řešení uvedené výše je výrazně snažší.
Stránky: 1