Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 04. 2018 19:52

milankobilhu
Reputace:   

Výpočet jak dlouho vydrží spotřebič

Dobrý den,

Měl bych jeden dotaz, mám spotřebič na kterém je napsáno toto:

Napětí 12 voltu a proud 1 A

A já potřebuji spočítat, jak dlouho vydrží tento spotřebič napájet power banka na které je napsáno toto:
Jedná se o power banku která umí dodávat 12V a obsahuje 10 000 mAh vedle je napsáno 3,85V a pak zase
9/12v = 18w

Neporadil by jste mi někdo prosím děkuji

#2 26. 04. 2018 20:45 — Editoval LemonX (26. 04. 2018 20:49)

LemonX
Zelenáč
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   

Re: Výpočet jak dlouho vydrží spotřebič

Trochu mimo matematiku a fyziku... Ty kapacity baterií v power bankách  ( správně většinou Li-on akumulátorů ) bývají velmi nadsazené.  Pro běžně používané články 18650, které mívají cca 2000-2500mAh ( běžně ale u čínské produkce i méně ) by power banka musela mít minimálně 4 články, spíš pět.

Teď výpočet. Ta kapacita se většinou udává pro ty články uvnitř ( součet všech paralelně spojených článků  ) zřídkakdy to bývá kapacita vztažená k 5V na USB konektorech.  Pokud tedy budeme uvažovat, že banka má 10Ah/5V dokáže dodat  50W/hod.  Ten údaj 9/12V/18W uvádí maximální výkon, který je ta banka schopna při přepnutí na 9, nebo na 12V dát.  Při 12V to bude max 1,5A a při 9V pak 2A. Větší odběr nejspíš omezí elektronika  měniče uvnitř.

Při tvém vybíjení 12Wh  tedy vydrží cca 50/12 = 4,16 hod. Potud fyzika...
Pokud budeme vycházet z kapacity při napětí článků 3,8V,  což bude podle mě realita, tak vychází 38Wh  a při 12Wh odběru jen něco málo víc než 3 hodiny. Reálně je ale třeba započítat vliv ( účinnost ) měniče v  power bance, který z těch  4,2V ( plně nabitý článek ) až cca 3V ( právě vybitý ) vyrábí oněch stabilních 12V. Vzhledem k tomu, že je to zvyšující měnič pracující s větším vstupním proudem uvažujme účinnost tak 80 procent. ( power banka se určitě oteplí )

Když pak ještě přihlédneme k marketingovým podvodům na TTD výrobku a vliv stárnutí článků a budeme uvažovat reálnou kapacitu ne 10Ah, ake jen 6-7 Ah, vychází rázem ten čas napájení spotřebiče s příkonem 12W okolo 1,5 -2 hod. Můj odhad je, že budeš rád, pokud to těch 1,5 hodiny ( 1:30 ) vydrží... :-(
V praxi je možné si ověřit kapacitu power banky například tímto jednoduchým výrobkem:

Odkaz

Jednoduše ze zapojí do série s nabíječkou a je možno změřit kapacitu dodanou do powerbanky ( počítá to procesor uvnitř z proudu, napětí a času ) a totéž je pak možno provést i při vybíjení. Dle změřených hodnot si pak lze udělat reálnou představu o tom, jak většina výrobců  - vesměs čínských o kapacitě power banek  lže a lže...  Lze samozřejmě kontrolovat např i baterii v telefonu ( dodanou kapacitu )  To už jsem ale docela mimo mísu...

No a pak jsem vzal kladivo a už to nešlo vůbec ....

Zápatí