Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
Měl bych jeden dotaz, mám spotřebič na kterém je napsáno toto:
Napětí 12 voltu a proud 1 A
A já potřebuji spočítat, jak dlouho vydrží tento spotřebič napájet power banka na které je napsáno toto:
Jedná se o power banku která umí dodávat 12V a obsahuje 10 000 mAh vedle je napsáno 3,85V a pak zase
9/12v = 18w
Neporadil by jste mi někdo prosím děkuji
Trochu mimo matematiku a fyziku... Ty kapacity baterií v power bankách ( správně většinou Li-on akumulátorů ) bývají velmi nadsazené. Pro běžně používané články 18650, které mívají cca 2000-2500mAh ( běžně ale u čínské produkce i méně ) by power banka musela mít minimálně 4 články, spíš pět.
Teď výpočet. Ta kapacita se většinou udává pro ty články uvnitř ( součet všech paralelně spojených článků ) zřídkakdy to bývá kapacita vztažená k 5V na USB konektorech. Pokud tedy budeme uvažovat, že banka má 10Ah/5V dokáže dodat 50W/hod. Ten údaj 9/12V/18W uvádí maximální výkon, který je ta banka schopna při přepnutí na 9, nebo na 12V dát. Při 12V to bude max 1,5A a při 9V pak 2A. Větší odběr nejspíš omezí elektronika měniče uvnitř.
Při tvém vybíjení 12Wh tedy vydrží cca 50/12 = 4,16 hod. Potud fyzika...
Pokud budeme vycházet z kapacity při napětí článků 3,8V, což bude podle mě realita, tak vychází 38Wh a při 12Wh odběru jen něco málo víc než 3 hodiny. Reálně je ale třeba započítat vliv ( účinnost ) měniče v power bance, který z těch 4,2V ( plně nabitý článek ) až cca 3V ( právě vybitý ) vyrábí oněch stabilních 12V. Vzhledem k tomu, že je to zvyšující měnič pracující s větším vstupním proudem uvažujme účinnost tak 80 procent. ( power banka se určitě oteplí )
Když pak ještě přihlédneme k marketingovým podvodům na TTD výrobku a vliv stárnutí článků a budeme uvažovat reálnou kapacitu ne 10Ah, ake jen 6-7 Ah, vychází rázem ten čas napájení spotřebiče s příkonem 12W okolo 1,5 -2 hod. Můj odhad je, že budeš rád, pokud to těch 1,5 hodiny ( 1:30 ) vydrží... :-(
V praxi je možné si ověřit kapacitu power banky například tímto jednoduchým výrobkem:
Odkaz
Jednoduše ze zapojí do série s nabíječkou a je možno změřit kapacitu dodanou do powerbanky ( počítá to procesor uvnitř z proudu, napětí a času ) a totéž je pak možno provést i při vybíjení. Dle změřených hodnot si pak lze udělat reálnou představu o tom, jak většina výrobců - vesměs čínských o kapacitě power banek lže a lže... Lze samozřejmě kontrolovat např i baterii v telefonu ( dodanou kapacitu ) To už jsem ale docela mimo mísu...