Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 04. 2018 19:52

milankobilhu
Reputace:   

Výpočet jak dlouho vydrží spotřebič

Dobrý den,

Měl bych jeden dotaz, mám spotřebič na kterém je napsáno toto:

Napětí 12 voltu a proud 1 A

A já potřebuji spočítat, jak dlouho vydrží tento spotřebič napájet power banka na které je napsáno toto:
Jedná se o power banku která umí dodávat 12V a obsahuje 10 000 mAh vedle je napsáno 3,85V a pak zase
9/12v = 18w

Neporadil by jste mi někdo prosím děkuji

#2 26. 04. 2018 20:45 — Editoval LemonX (26. 04. 2018 20:49)

LemonX
Zelenáč
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   

Re: Výpočet jak dlouho vydrží spotřebič

Trochu mimo matematiku a fyziku... Ty kapacity baterií v power bankách  ( správně většinou Li-on akumulátorů ) bývají velmi nadsazené.  Pro běžně používané články 18650, které mívají cca 2000-2500mAh ( běžně ale u čínské produkce i méně ) by power banka musela mít minimálně 4 články, spíš pět.

Teď výpočet. Ta kapacita se většinou udává pro ty články uvnitř ( součet všech paralelně spojených článků  ) zřídkakdy to bývá kapacita vztažená k 5V na USB konektorech.  Pokud tedy budeme uvažovat, že banka má 10Ah/5V dokáže dodat  50W/hod.  Ten údaj 9/12V/18W uvádí maximální výkon, který je ta banka schopna při přepnutí na 9, nebo na 12V dát.  Při 12V to bude max 1,5A a při 9V pak 2A. Větší odběr nejspíš omezí elektronika  měniče uvnitř.

Při tvém vybíjení 12Wh  tedy vydrží cca 50/12 = 4,16 hod. Potud fyzika...
Pokud budeme vycházet z kapacity při napětí článků 3,8V,  což bude podle mě realita, tak vychází 38Wh  a při 12Wh odběru jen něco málo víc než 3 hodiny. Reálně je ale třeba započítat vliv ( účinnost ) měniče v  power bance, který z těch  4,2V ( plně nabitý článek ) až cca 3V ( právě vybitý ) vyrábí oněch stabilních 12V. Vzhledem k tomu, že je to zvyšující měnič pracující s větším vstupním proudem uvažujme účinnost tak 80 procent. ( power banka se určitě oteplí )

Když pak ještě přihlédneme k marketingovým podvodům na TTD výrobku a vliv stárnutí článků a budeme uvažovat reálnou kapacitu ne 10Ah, ake jen 6-7 Ah, vychází rázem ten čas napájení spotřebiče s příkonem 12W okolo 1,5 -2 hod. Můj odhad je, že budeš rád, pokud to těch 1,5 hodiny ( 1:30 ) vydrží... :-(
V praxi je možné si ověřit kapacitu power banky například tímto jednoduchým výrobkem:

Odkaz

Jednoduše ze zapojí do série s nabíječkou a je možno změřit kapacitu dodanou do powerbanky ( počítá to procesor uvnitř z proudu, napětí a času ) a totéž je pak možno provést i při vybíjení. Dle změřených hodnot si pak lze udělat reálnou představu o tom, jak většina výrobců  - vesměs čínských o kapacitě power banek  lže a lže...  Lze samozřejmě kontrolovat např i baterii v telefonu ( dodanou kapacitu )  To už jsem ale docela mimo mísu...

No a pak jsem vzal kladivo a už to nešlo vůbec ....

Zápatí