Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 05. 2018 18:04 — Editoval Dominatorcz (09. 05. 2018 18:04)

Dominatorcz
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Jaké učebnice matematiky koupit ?

Ahoj,
Je mi 17 a mám dva roky do maturit. A jelikož bych chtěl na vysokou školu, nejlépe na IT obor, budu potřebovat umět matematiku a vybrat si ji jako maturitní předmět. Nechci se vymlouvat, ale bylo to tak, že na základní škole jsem na ni celkem kašlal. Možná za to mohl i určitý odpor k mojí základní škole obecně. Myslím si, že na matematiku zase tak úplně tupý nebudu, jelikož z ní mám teď na střední škole za 2, i když je pravda, že mi přijde celkově o dost lehčí, než celá základka.
A teď k tématu:
Doporučili by jste mi nějaké dobré knížky pro procvičení a pochopení matematiky ? Něco jsem už na googlu hledal a co jsem tak četl, tak si lidé vychvalují "Matematika příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy" od Jindry Petákové. Je opravdu tak dobrá ? A potom jsem se jen tak díval sám a narazil jsem na knížky + sešity na Eshopu https://www.matikaprospoluzaky.cz/eshop/ a celkem mě to nadchlo. Stránky vypadají opravdu pěkně a ty ukázky z těch učebnic taky. Nejsou to takové ty klasické učebnice plné pouček a nesmyslného výkladu pro studenty. Co si o těchto knížkách myslíte vy ?

#2 10. 05. 2018 14:27

sqrt(211)
Reputace:   

Re: Jaké učebnice matematiky koupit ?

Zdravím,

na maturitu jsem se připravoval z knihy, která se jmenovala nějak asi jako „Příprava na státní maturitu z matematiky“ od nakladatelství Fragment. Je to hlavně procvičování před maturitou, přijde mi jako rozumný poměr kvantity učiva a času potřebného k prostudování. Počítá s tím, že člověk matice v zásadě rozumí a teď jenom opakuje - vždy je tam krátké shrnutí učiva, pár řešených příkladů a spousta procvičovacích příkladů s klíčem.

Výhody:
- člověk si zopakuje víc, než potřebuje jen ke státní maturitě (přestože ke školní by to asi nestačilo), takže jestli nejdeš na Matfyz, tak je to dostatečný základ i na VŠ
- je tam dost příkladů na to, aby se člověk naučil počítat všechno bezchybně

Nevýhody:
- dost překlepů či chybných výsledků v klíči
- řešené příklady obsahující kvadratické rovnice - ze začátku super, naučil jsem seskoro všechno počítat z hlavy rozkladem na součin, pak tam ale spoustu rovnic řeší zbytečně zdlouhavě přes diskriminant (proč?)

Jestli máš do maturity dva roky, tak je to ideál (naučil jsem se hodně i tím hledáním chyb ve výsledcích, nekecám), když se s tím začne dva měsíce před maturitou (můj případ), tak je lepší se na to vykašlat a zkoušet si maturitní zadání z minulých ročníků.

Zápatí