Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám nasledujúci príklad z kombinatoriky. 
Riešil by som ho pomocou variácií alebo pomocou pravidla súčinu, ale keďže správnou možnosťou je možnosť
, čo je
alebo
, príklad sa má riešiť/sa rieši pomocou kombinácií, čo vôbec nechápem prečo, keďže záleží na poradí prvkov, pretože zoraďujeme čísla a vytvoráme k-tice, nie k-prvkové podmnožiny.
Vopred ďakujem za vysvetlenie.
↑ patricell: Ak sa napriklad rozhodneme, ze parne cisla budu na poziciach 3, 4, 6, 8 a 9 - mame potom este na vyber?
↑ vlado_bb: Ďakujem. Hej, už začínam chápať prečo kombinácie, len stále mi nie je celkom jasné prečo 5. triedy z 10 prvkov. :/ Rozumiem, že čísiel je spolu 10, 5 je párnych a 5 nepárnych, len nie úplne rozumiem, prečo kombinácie 5. triedy z 10 prvkov.
↑ patricell: Lebo je 5 parnych cisel a tie treba umiestnit na niektore z 10 miest.
↑ vlado_bb: Stále mi to nie je moc jasné, potreboval by som to podrobnejšie vysvetliť :/
↑ patricell: Parne cisla medzi 1 a 10 su tieto: 2, 4, 6, 8, 10. Je ich 5. Neparne cisla medzi 1 a 10 su tieto: 1, 3, 5, 7, 9. Je ich tiez 5. Parne cisla musia byt zoradene vzostupne. To je takto: 2, 4, 6, 8, 10. Teda staci pre ne vybrat ich miesta. Tych miest je 5. Neparne cisla maju byt zoradene zostupne. To je takto: 9, 7, 5, 3, 1. Budu na zvysnych volnych miestach.