Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 08. 2018 08:44

Artii
Škola: DFJP
Pozice: student
Reputace:   

Parciální derivace složené funkce

Dobrý den, potřeboval bych kontrolu jednoho příkladu jelikož mi nevychází s výsledkem a rád bych věděl kde jsem udělal chybu.

Vypočtěte parciální derivaci $\frac{\partial ^{2}z}{\partial y {\partial }x }$ funkce $x = yx + \mathrm{e}^{x} f(u,v)$
$u = 2x^{3}siny$
$v = 3y^{2}cos2\pi $

Můj výsledek:

$1 + \mathrm{e}^{x}[\frac{\partial f}{\partial u}2x^{3}cosy + \frac{\partial f}{\partial v}6ycos2\pi ] + \mathrm{e}^{x}\frac{\partial^{2} f}{\partial u^{2}}6xsiny$

Ve výsledku dle předlohy je ještě navíc na konci $ + \frac{\partial f}{\partial u}6x^{2}cosy + \frac{\partial^{2} f}{\partial v {\partial u}}6x^{2}siny6ycos2\pi $

• (téma jako vyřešené označil(a) Artii)

#2 19. 08. 2018 10:13 — Editoval Jj (19. 08. 2018 11:33)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Parciální derivace složené funkce

↑ Artii:

Hezký den.

Řekl bych, že smíšená derivace f není ještě celá, že

$f''_{yx}=f''_{yu}\cdot u'_x+f''_{yv}\cdot v'_x$, což dá ještě další členy.

Edit - ještě dodám:  Zřejmě $\cos 2\pi=1$

Pokud se tedy nemýlím.

#3 23. 08. 2018 08:29 — Editoval Artii (23. 08. 2018 08:31)

Artii
Reputace:   

Dobrý den, díky mám tu ještě jeden příklad ze zkoušky.

Vypočtěte:

$\frac{\partial^{2} z}{\partial x{\partial y}} $ z funkce $z = 3y^{2} +x f(u,v)$ kde $u = e^{4x} - 3y$ ; $v = 2x$

Derivace z podle x:

$\frac{\partial z}{\partial x} = f(u,v) + x[\frac{\partial f}{\partial u}4e^{4x}+\frac{\partial f}{\partial v}2]$

Výsledek mi vyšel:

$\frac{\partial^2 z}{\partial x \partial y} = -3  + x[\frac{\partial^2 f}{\partial u^2}4e^{4x}*(-3)+\frac{\partial^2 f}{\partial v \partial u}2*(-3)]$

$\frac{\partial z}{\partial x} = -3  - 3x[\frac{\partial^2 f}{\partial u^2}4e^{4x}+\frac{\partial^2 f}{\partial v \partial u}2]$

Dostal jsem za to 12 bodů z 16 => 4 body mi byli strženy za to $-3$ na začátku což moc nechápu protože jsem měl za to že derivace $f(u,v)$ podle y je -3.

#4 23. 08. 2018 11:52

LukasM
Reputace:   193 

Artii napsal(a):

jsem měl za to že derivace $f(u,v)$ podle y je -3.

A není to $\frac{\partial f}{\partial u}\cdot (-3)$?

#5 23. 08. 2018 11:58

Artii
Reputace:   

↑ LukasM:

Ahaaa to by bylo možné...Teď když na to koukám tak to dává smysl, super díky moc.

#6 24. 08. 2018 12:18

Artii
Reputace:   

Dobrý den, mám tu ještě jeden který mi podle výsledku nevyšel.

Vypočítejte $\frac{\partial^2 z}{\partial x^2}$ z funkce $z = 2e^3 + xf(u,v)$ kde $u = \mathrm{e}^{x}  +siny$ ; $v = tgy$

Můj výpočet:

$\frac{\partial z}{\partial x} = f(u,v) + x\frac{\partial f}{\partial u}\mathrm{e}^{x}$

$\frac{\partial^2 z}{\partial x^2} = \frac{\partial f}{\partial u}\mathrm{e}^{x}+\frac{\partial f}{\partial 
u}\mathrm{e}^{x}+x\frac{\partial ^2f}{\partial u^2}\mathrm{e}^{2x}$

Výsledek ze zadání: (navíc před prvním výrazem 2 a před druhým x)

$\frac{\partial^2 z}{\partial x^2} = 2\frac{\partial f}{\partial u}\mathrm{e}^{x}+x\frac{\partial f}{\partial u}\mathrm{e}^{x}+x\frac{\partial ^2f}{\partial u^2}\mathrm{e}^{2x}$

Asi to budou nějaké moje zapomenuté blbosti ale procházel jsem to několikrát a prostě nevim kde se tam ta 2 a x vzalo :-/

#7 24. 08. 2018 12:28 — Editoval LukasM (24. 08. 2018 12:28)

LukasM
Reputace:   193 

↑ Artii:
No, ta první dvojka je celkem jasná a nechybí ti tam. Stačí sečíst první dva zlomky (jablko+jablko = 2*jablko).
Ten druhý zlomek ti tam pro jistotu chybí úplně. A je to proto, že při derivování funkce $x\frac{\partial f}{\partial u}\mathrm{e}^{x}$ ignoruješ, že je to součin tří funkcí, takže při jejím výpočtu musíš pravidlo provýpočet derivacesoučinu použít dvakrát, a vzniknou ti tři zlomky, ne dva.

#8 24. 08. 2018 12:33

Artii
Reputace:   

Aha už je mi to jasné, díky to mi nedošlo že to jsou vlastně 3 funkce.

Zápatí