Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, potřeboval bych kontrolu jednoho příkladu jelikož mi nevychází s výsledkem a rád bych věděl kde jsem udělal chybu.
Vypočtěte parciální derivaci
funkce 

Můj výsledek:![kopírovat do textarea $1 + \mathrm{e}^{x}[\frac{\partial f}{\partial u}2x^{3}cosy + \frac{\partial f}{\partial v}6ycos2\pi ] + \mathrm{e}^{x}\frac{\partial^{2} f}{\partial u^{2}}6xsiny$](/mathtex/32/32d460986a4da2a993e9ce8a1fc0bfef.gif)
Ve výsledku dle předlohy je ještě navíc na konci 
Dobrý den, díky mám tu ještě jeden příklad ze zkoušky.
Vypočtěte:
z funkce
kde
; 
Derivace z podle x:![kopírovat do textarea $\frac{\partial z}{\partial x} = f(u,v) + x[\frac{\partial f}{\partial u}4e^{4x}+\frac{\partial f}{\partial v}2]$](/mathtex/7a/7a18cad9df5b1789d44c384d0a3850b4.gif)
Výsledek mi vyšel:![kopírovat do textarea $\frac{\partial^2 z}{\partial x \partial y} = -3 + x[\frac{\partial^2 f}{\partial u^2}4e^{4x}*(-3)+\frac{\partial^2 f}{\partial v \partial u}2*(-3)]$](/mathtex/a2/a29ab09fd2a66b0efafe99d082119c57.gif)
![kopírovat do textarea $\frac{\partial z}{\partial x} = -3 - 3x[\frac{\partial^2 f}{\partial u^2}4e^{4x}+\frac{\partial^2 f}{\partial v \partial u}2]$](/mathtex/49/49f253b5b034ca08d14193feb536a44d.gif)
Dostal jsem za to 12 bodů z 16 => 4 body mi byli strženy za to
na začátku což moc nechápu protože jsem měl za to že derivace
podle y je -3.
Dobrý den, mám tu ještě jeden který mi podle výsledku nevyšel.
Vypočítejte
z funkce
kde
; 
Můj výpočet:

Výsledek ze zadání: (navíc před prvním výrazem 2 a před druhým x)
Asi to budou nějaké moje zapomenuté blbosti ale procházel jsem to několikrát a prostě nevim kde se tam ta 2 a x vzalo :-/
↑ Artii:
No, ta první dvojka je celkem jasná a nechybí ti tam. Stačí sečíst první dva zlomky (jablko+jablko = 2*jablko).
Ten druhý zlomek ti tam pro jistotu chybí úplně. A je to proto, že při derivování funkce
ignoruješ, že je to součin tří funkcí, takže při jejím výpočtu musíš pravidlo provýpočet derivacesoučinu použít dvakrát, a vzniknou ti tři zlomky, ne dva.
Stránky: 1