Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Ahoj
Dopředu se chci omluvit za formu jakou sem ukládám příklady,ale toto jako holka fakt nechápu,tak jsem to udělala ve wordu..
Profesor nam zadal mraky příkladů za celý rok na procvičení,takže mnoho témat,ale jaksi lehké úkony s faktorialy znam poučky taky,ale v praxi u těchto už nevím ,protože rozklady mě žádné nenapadají..možná společný jmenovatel,ale to nevim jak s vrchem..
Proto se obracím zde na vás milovníky matematiky za vyřešení,bohužel jsem matikářka ,která se to učí z vypracovaných příkladů...fotografická pamět.díky moc

+ podmínky,jestli je mam dobře (to jediné zvládám)
↑ JoJo: Předpokládám, že se nejedná o příklad, ale o úlohu.
Výraz v závorce upravíš pomocí nalezení společného jmenovatele. Bude-li možno dále upravovat, lze pokračovat.
U druhé úlohy to bude podobné. Každý zlomek uprav samostatně. Provádí se standardně úprava, kterou budu demonstrovat na příkladu ... Třeba:
Neboli, je-li třeba upravit zlomek, který obsahuje v čitateli i jmenovateli faktoriál, vybereme si "větší" z faktoriálů a snažíme se jej zapsat pomocí menšího - to pak vede na krácení a faktoriálů se tak zbavíš.
Snad pomohlo. Zkus si to sama ...
↑ JoJo:
A také chci říct,že u toho druhého příkladu tyto rozklady samozřejmě chápu,jsou lehké,ale právě že ve jmenovateli je 3n! a utoho dtuhého 4(n+1)! tak to opravdu nevim..
Promin nejsem na ty matematicke vyrazy bohužel:-(
↑ JoJo:
Souhlasím. Jen bych se nehrnul příliš do roznásobování. Raději bych upravil takto (společný jmenovatel je už nalezený, takže se budu věnovat čitateli)
U druhého problému piš lépe takto:
Pokud ovšem znak
neznamená
. Záleží na kvalitě učitele a na tvém přepisu. Pokud tam závorka nebyla, platí
.
Konstanty si tedy nevšímej (vytkni ji) a pracuj s faktoriálem. Navíc, pokud se dívám na tvou druhou úlohu, je možné krácení faktoriálů "do kříže".
↑ Marian:
Jojo myslela jsem komplexní čísla..díky
ale chtěla bych se ještě vrátit k tomu prvnímu příkladu co jsme řešili včera...nevím kam zmizlo to 2/n! protože jestli tamto co jsi psal je výsledek s tím jmenovatel ,tak mě to neštymuje promin
↑ JoJo:
Varcím se k úloze o faktoriálech. Jde už jen o tvar výsledku první úlohy ...
↑ JoJo:
Nechápu tvůj návrh okolo čitatele "i-1". Úloha je snadná, hledáš tam zbytečně komplikovanou teorii. Pohraju si s tím takto ...
↑ JoJo:
Chce to poctivý trénink, zbytek je velmi snadný. Pokud si uvědomíš, že úpravy se zlomky se berou v sedmé třídě ZŠ, bude ti jasné, že je zapotřebí upevňovat vhodným způsobem základy.
Kdyby se v sedmé třídě mohlo vysvětlit (nebo jen třeba sdělit), že i*i bude značit -1 (bez bližšího komentáře k prvku "i"), bylo by možné tvou úlohu řešit již tam. Samozřejmě jsem se vyhnul snadno použití mocniny.
Stránky: 1 2