Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, tenhle dotaz asi bude znít dost primitivně, ale trochu mě to zmátlo, tak se pro jistotu zeptám.
Mám tohle zadání:
A = (1; 3>
B = <2; 5)
A mám spočítat
A \ ( B \ A) = ?
Napsal jsem, že je to <2; 3>, ale jako jediný správný řešení bylo uvedeno (1; 3>.
Oba výsledky se přece rovnají, takže oba jsou správným řešením, nemám pravdu?
Pokud se ptáš, jestli se interval <2;3> rovná intervalu (1;3> tak to určitě nerovná.
Nezapomeň, že interval nejsou jen celá čísla, ale všechna reálná, takže třeba 1.423348 do prvního nepatří, do druhého už ano.
↑ MichalAld:
No jo vlastně, máš pravdu! Tohle mi nedošlo, díky.
Ještě jedna otázka...
Stejný intervaly
A = (1; 3>
B = <2; 5)
Vypočítat mám A ∪ B. V sešitě mám napsaný <2; 3>. Nemá to být spíš (1; 5)? Nejspíš jsem se přehlídl a při počítání místo sjednocení přečetl průnik, ale zase se radši pro jistotu zeptám, na intervaly nemám vůbec hlavu. Nešly mi na střední, nejdou mi ani teď...
↑ stitch123:
Presne ako píšeš, pre uvedené intervaly A, B je interval <2; 3> ich prienikom a interval (1; 5) ich zjednotením.
↑ stitch123: Mně vychází, že , protože výraz nám říká, že z množiny máme vyjmout prvky, které v množině nejsou.