Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, zda-li, a když ano, tak hlavně v čem se lišila matematika před Descartem a po Descartovi? Pokud správně vím, Descartes byl velkým prosazovatelem měřítka jediné správné pravdy (lidé válčili, protože neznali správnou pravdu, tu jim chtěl Descartes v podobě matematiky poskytnout). Šlo by tedy říct, že před Descartesem byla ještě matematika podle Aristotela (nebo Platona), tudíž hlavním úkolem matematiky je hledání míry. Po Descartově vlivu se začala prosazovat jediná pravda (matematika má pravdu nalézt) a vše ostatní bylo a je považováno za chybu.
Díky.
Co píši není ani můj názor (nic moc o tom nevím), natož něco objektivního - ale je vůbec jisté, že se v samotné matematice něco změnilo ? Co zmiňuješ, to je spíš filozofie (tenkrát ještě asi považována za seriózní vědu), ale matematika - to jsou jen tvrzení a jejich důkazy, když to velmi jednoduše řeknu... mám takový pocit, že na tom se mnoho nezměnilo po celou dobu, co matematika existuje.
Jen někdy během vývoje došlo k tomu, že si lidé uvědomili, že matematika nutně nepopisuje tento (ani žádný jiný svět), že je tak nějak "sama pro sebe". Ale samotná matematika .... mě přidje, že to tak nějak funguje pořád stejně. Jen se postupně stále více dbá né jen na dosažené výsledky, ale na způsoby, jak (a z čeho) jich bylo dosaženo.
↑ MichalAld:
Myslím, že jsi mi to vysvětlil. Děkuji za odpověď.
Ahoj ↑ Kandela:,
Ak mozes precitaj si https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Théorie … _Descartes
↑ MichalAld:
Jo, taky to tak přijímám, jako názor a možnost náhledu na matematiku.