Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2018 23:23

Kandela
Reputace:   

René Descartes - matematika

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, zda-li, a když ano, tak hlavně v čem se lišila matematika před Descartem a po Descartovi? Pokud správně vím, Descartes byl velkým prosazovatelem měřítka jediné správné pravdy (lidé válčili, protože neznali správnou pravdu, tu jim chtěl Descartes v podobě matematiky poskytnout). Šlo by tedy říct, že před Descartesem byla ještě matematika podle Aristotela (nebo Platona), tudíž hlavním úkolem matematiky je hledání míry. Po Descartově vlivu se začala prosazovat jediná pravda (matematika má pravdu nalézt) a vše ostatní bylo a je považováno za chybu.
Díky.

• (téma jako vyřešené označil(a) Kandela)

#2 23. 10. 2018 12:05

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: René Descartes - matematika

Co píši není ani můj názor (nic moc o tom nevím), natož něco objektivního - ale je vůbec jisté, že se v samotné matematice něco změnilo ? Co zmiňuješ, to je spíš filozofie (tenkrát ještě asi považována za seriózní vědu), ale matematika - to jsou jen tvrzení a jejich důkazy, když to velmi jednoduše řeknu... mám takový pocit, že na tom se mnoho nezměnilo po celou dobu, co matematika existuje.

Jen někdy během vývoje došlo k tomu, že si lidé uvědomili, že matematika nutně nepopisuje tento (ani žádný jiný svět), že je tak nějak "sama pro sebe". Ale samotná matematika .... mě přidje, že to tak nějak funguje pořád stejně. Jen se postupně stále více dbá né jen na dosažené výsledky, ale na způsoby, jak (a z čeho) jich bylo dosaženo.

#3 23. 10. 2018 20:46

Kandela
Reputace:   

↑ MichalAld:
Myslím, že jsi mi to vysvětlil. Děkuji za odpověď.

#4 24. 10. 2018 11:27

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Jen pomni, že né vše co jsem napsal musí být pravda - chtělo by to ověřit i z jiných zdrojů.

#5 24. 10. 2018 14:34

vanok
Reputace:   742 

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#6 29. 10. 2018 22:18 — Editoval Kandela (29. 10. 2018 22:19)

Kandela
Reputace:   

↑ MichalAld:
Jo, taky to tak přijímám, jako názor a možnost náhledu na matematiku.

#7 29. 10. 2018 22:20

Kandela
Reputace:   

↑ vanok:
Díky, podívám se na to.

Zápatí