Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 11. 2018 21:35

Kate X
Škola: SŠ
Pozice: Student
Reputace:   

Stejnolehlost

5. Sestrojte kosodélník ABCD, je-li dáno a:b = 5:3, α = 75º, f = 6cm.

Zkoušela jsem narýsovat trojúhelník AB'D', kde /AB'/ = 5cm a /AD'/ = 3cm a alfa odpovídá zadání. Potom nanést od bodu B' 6 na polopřímku  → B'D', a z bodu který tak vznikne udělat rovnoběžku se stranou AB', tak vznikne bod D , když tím vedu rovnoběžku s tou čárkovanou úhlopříčkou, vznikne mi i bod B, rovnoběžník dorýsovat pak už není problém. Problém je ale v tom, že nepoužívám, nebo vůbec nevím kde používám tu stejnolehlost, která má být v tomto příkladu použita.

Snažila jsem se najít, jestli to někde není vyřešené, objevila jsem dost stručný postup, kde prvním krokem je stejný trojúhelník, doplněný pak na rovnoběžník, a pak stejnolehlost s koeficientem 6/D'B'. Nedochází mi ale, co s tímhle koeficientem dál. Tuším, že v tom bude nějak zahrnuta čtvrtá geometrická úměrná, ale vůbec mi nedochází jak  ji tady aplikovat...

Prosím tedy o radu...

"Když ji miluješ, je pořád co řešit..."

#2 25. 11. 2018 22:37

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Stejnolehlost

↑ Kate X:

Přiznám se, že jsem z toho popisu jaksi zmatený a zřejmě se mi nedaří realistická představa postupu. Jakási "ta čárkovaná úhlopříčka" mě už úplně dostala. Řekl bych, že takový dotaz by měl obsahovat i náčrtek.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 25. 11. 2018 22:48

Kate X
Škola: SŠ
Pozice: Student
Reputace:   

//forum.matweb.cz/upload3/img/2018-11/82431_Kosod%25C3%25A9ln%25C3%25ADk.png

Obrázek zde.

Potřebovala bych vědět buďto jak v tomhle řešení zapsat stejnolehlost, anebo kam a jak v tom druhém postupu sestrojit tu čtvrtou geometrickou úměrnou....

"Když ji miluješ, je pořád co řešit..."

#4 25. 11. 2018 23:00 — Editoval Jj (25. 11. 2018 23:08)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Kate X:

Dík za reakci. Jj, to podle mě vypadá dobře.

Trojúhelníky AB'D' a ABD jsou stejnolehlé (střed A,  s koeficientem uvedeným v dotazu), takže jste našla polohu stejnolehlé úhlopříčky o zadané délce. Podle mě není s koeficientem nutno dále něco dělat.

Resp. můžete zapsat

BD = k*B'D'     a podobně u stran AB, AD.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí