Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám problém s dvěma úlohami, chybel jsem a absolutne si nevím rady
Poprosil bych vás jestli byste je někdo nemohl vyřešit
Předem dekui.
Zde jsou úlohy:
První : Je dán kvádr ABCDEFGH. AB = a = 5cm, AD = b = 3cm a AE = c = 7cm. Určete odchylku přímek p = AF a q = CF.
Druhý : Je dán pravidelný čtyřboký jehlan ABCDV. AB = a = 4cm , SV = v = 6cm, kde s je střed podstavy. Určete vzdálenost d přímky p = Sac, Sad od roviny ABV.
ad1) Odchylka dvou různoběžných přímek je velikost každého z ostrých nebo pravých úhlů, které spolu přímky svírají (chceme tu nejmensi)
ad2) Trochu se ztrácím ve značení.. Sac má být S_AC ?
BTW G J. K. TyLa [ :) ]
↑ Flaky:
Priklad 1: ano snazil jsem se k tomu dostat ovšem, když si namaluji nacrtek,najdu si tam ten trojuhelnik jaky ty přímky tvoří a prijdu na velikosti ramen, tak pak uz nevím co s tím dál.
Príklad 2: Ano Sac je stred strany AC a Sad je stred strany AD.
↑ dvorka10: Tam se samozrejme omlouvam má to být stred strany BC... spatne jsem to zapsal.
↑ dvorka10:
Kde BC?
Prosím ťa, píš to poriadne, komu sa má s tým chcieť paprať, keď zadanie je nesprávne.
A bolo by lepšie, keby si (podľa pravidiel) dal každú z úloh do vlastnej témy.
↑ dvorka10:
Najprv Pytagorova dvakrát, potom kosínusová.
A keď už teda strany máš, tak ich treba dosadiť do kosínusovej vety, bude tam len 1 neznáma uhol, nie?
↑ dvorka10:
Jakto, říkal jsi, že všechny strany trojúhelníku ACF máš dopočteny.
↑ dvorka10:
Aha - ale máš tam dva príklady, v obidvoch je AC aj BC...
↑ dvorka10:
No normálne, odmocnina z 34 je také isté číslo ako napríklad 2.
Okrem toho sa tam dosádza druhá mocnina...
Prepáč Flaky - nechám ťa...
↑ dvorka10:
Nějak nerozumím, co máš na mysli. Každopádně.. máš trojúhelník, u kterého znáš všechny strany. Mno a od toho tu je ona věta, jenž ti dovolí dopočítat onen úhel.
↑ dvorka10: respektive v druhem priklade jsou zadány stredy stran AD a BC, tak jak sem to zapsal na zacátku.
↑ dvorka10:
To ani v předpokladech této věty není, navíc, když se podíváš na ony tři rovnice, kde v každé vystupuje nějaký úhel, proč by tato věta sloužila k výpočtu úhlu, kdyby zároveň předpokládala už rovnou úhel
?
Pro pravý úhel tato věta pochopitelně taktéž funguje, neb speciálním případem je věta Pythagorova.

↑ dvorka10:
Obrázek k 1)
to je ta kosinová věta, kterou je třeba použít
PS: Druhý způsob je použít k výpočtu analytickou geometrii.