Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Hezký den, chtěl bych vás poprosit o pomoc. Absolutně netuším, kde začít, netušil by někdo, jak na to? Hádal jsem, že začnu celkovým počtem 8!, ale co následně netuším.. Děkuji vám moc za pomoc!
↑ fanfrpal:
začal bych tím, že bych si spočítal, kolik je rozesazení, když jeden pár posadím vedle sebe.
poznámka: taky bych se u zadavatele snažil zjisti, jestli rozesazení, která na sebe můžeme převést otočením, považujeme za identická.
↑ zdenek1:
Na pořadí by nemělo záležet. (muž/žena jeden pár = žena/muž jeden pár)
Jakým způsobem bych ale rozesazení měl vypočítat? Chápu, že celkový počet rozesazení je 8!, pak je možno vedle sebe posadit jeden pár a zbytek rozházet, následně dva páry a zbytek rozházet atd., ale nějak se mi to nedaří správně pochopit a zkonstruovat.
↑ fanfrpal:
Vezmeš si jeden pár, zabalíš si ho do "krabice" a rozesazuješ "krabici" a 3 páry.
↑ zdenek1:
Takhle bych to ale měl udělat i pro zbytek možností ne? jedna krabice - tři páry, dvě krabice - dva páry, tři krabice - jeden pár a 4 krabice, pokud to správně chápu.
↑ zdenek1:
Avšak využiji pak inkluzi a exkluzi? Když si spočítám tyto všechny varianty.
Avšak využiji pak inkluzi a exkluzi?
No to nevím, to záleží na tobě.
Já bych ji využil.
Značení:
V - počet všech rozeszení
N - počet rozesazení, kdy žádný pár nesedí vedle sebe
A_1 - A_4 = 1 krabice, dvě ...
Podle PIE platí: , takže
a "všechny - žádný" = "apoň jeden"
Stránky: 1