Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tlaková nádoba obsahovala o kyslík tlaku 2 MPa, DO této nádoby byl připušten dusík o tlaku 10MPa.(teplota se nezměnila) Jaký je molární zlomek kyslíku ve vzniklé směsi? Uvažujte ideální chování plynu.
můj postup:
p1V1=n1RT
p2V2=n2RT
x1= n1/(n1+n2)
x1=p1V1/(p1V1+p2V2)
a tady nevím, co s tím objemem ? Můžete mi prosím někdo poradit. Děkuji.
Schválně jestli to vyjde 8/2 - protože každý plyn působí svým parciálním tlakem jako by tam ten druhý nebyl (Daltonův zákon), parciální tlak kyslíku jsou ty 2MPa - na to nemá přidaný dusík vliv - ten jen vytvoří těch zbylých 8MPa, aby to dalo dohromady těch 10MPa, co jsme tam vytvořili.
No a tlak je úměrný počtu částic (krom těch dalších věcí, jež jsou ale pro oba plyny stejné). A molekuly jsou také stejné (N2 a O2) - jinak bych se musel zeptat, co je to ten molární zlomek - jestli se týká molekul nebo atomů.
Ale moc jsem o tom nepřemýšlel - je to jen takový odhad, né řešení.
↑ akym22:Ahoj,
na začiatku boli v nádobe len samé molekuly O2. Ich počet molov bol no2=p1V/RT, p1=2MPa
Potom sme tam pripojili vyšší (10MPa) zdroj tlaku obsahujúci len dusík N2. Nech zdroj tlaku je taký obrovský, že stále má tých svojich 10 Mpa ako na začiatku.
V nádobe sa po čase dosiahne 10MPa.
Stavová rovnica id.plynu bude mať po ustálení tvar
p2V=(no2+nN2)RT
molovy zlomok kyslíka xo2=no2/(no2+nN2)
a teda xo2= p1V/RT / p2V/RT = p1/p2