Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
moc prosím pomoct s těmito příklady.
1. Vypočítejte mřížkový parametr niklu, je-li relativní atomová hmotnost niklu 58,7, hustota niklu 8,9x10³ kg.m-³. Nikl má plošně centrovanou kubickou mřížku. Atomová hmotnostní konstanta je 1,66x10-27kg.
2. Měděný drát o délce 2 m a obsahu průřezu 3 mm² byl zatížen silou o velikosti 90 N a prodloužil se o 0,5 mm. Určete modul pružnosti v tahu mědi.
Děkuji.
↑ edison:
První příklad jsem vypočítala podle vzorce, který mám uvedený v sešitě. Nevím však, zda je můj výpočet správný.
Můj výsledek je: a se rovná 2,88 krát 10 na mínus čtyřicátou třetí.
Druhý příklad zkouším do vzorce E se rovná sigma (n) děleno relativní prodloužení.
Napis/odfot tvoje vypocty nech najdeme chybu. Napriklad ten prvy urcite nie je spravne, uz len z prveho odhadu to je pekne mimo, kedze pri atomovych(a inych) polomeroch/mriezkovych parametroch sa pohybujeme v jednotkach Angstromov (10^-10).
The unit cell of nickel is a face-centered cube with the lattice parameter of 0.352 nm (zdroj wiki aspon pre odhad)
edit: ku druhej otazke Young's modulus 110–128 GPa (znova wiki aspon pre odhad)
↑ Lenuška:
Zdravím.
Druhý příklad zkouším do vzorce E se rovná sigma (n) děleno relativní prodloužení.
Přesně tak:
Nezapomenout převést delta l na metry a plochu S na m^2.
↑ Lenuška:
dík za cenné rady, 2. příklad jsem vypočítala.
↑ Lenuška:Úplně na konci je podezřelá ta odmocnina.
Odmocnina má tu vlastnost, že výsledek přibližuje k jedničce. Velká čísla zmenšuje, malá zvětšuje.
Jenže tobě malé číslo ještě zmenší.
Jinak mě docela zaujalo, že na CZ wiki není mřížková konstanta. Asi to příležitostně napíšu.
Ale našel jsem k tomu hezké příklady:
http://www.ucebnice.krynicky.cz/Fyzika/ … mrizka.pdf
↑ Lenuška:
Tukas to zle do kalkulacky inak je to dobre, mne to ciselne podla tvojho vypoctu vychadza spravne (3,52A)
Wolfram
↑ edison:
Mna ti tiez trosku prekvapilo, ale na druhu stranu mriezkovy parameter tak casto nepotrebujes (az na krystalochemiu :) ) a okrem toho da sa lahko vypocitat z polomeru a vedomosti o fcc mriezke.
OT Bonus: Dobra stranka na vsetko co sa tyka krystalografickych dat: https://icsd.fiz-karlsruhe.de/search/basic.xhtml
↑ Kenniicek:
Jak vám mohl vyjít výsledek 3,52? Pořád nevím, jak to zadávám špatně do kalkulačky. :((
↑ Lenuška:
Vysiel vysledok 3,52 * 10^(-10). Ked si otvoris ten wolfram tak uvidis, ze to tak skutocne je. S tukanim do kalkulacky ti uz asi nepomozem... Skus to robit postupne, 4*58,7 = cislo, (krat) 1,66*10^-27 = cislo2 (delene) 8900 = cislo3, (stlacenie tretej odmocniny) = vysledok