Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Kdesi jsem četl, že prý existuje konzistentní rozšíření analýzy, pracující se "skutečnými" nekonečně malými čísly (nikoliv jen ve smyslu limit, tak jak je běžné).
Nicméně mě to přijde jako nesmysl:
Označme R* množinu reálných čísel rozšířenou o ta nekonečně malá čísla. Pro začátek prostě přidejme k R nějaké nekonečně malé číslo epsilon, a podívejme se co to generuje. Rozhodně pro každé x reálné musí být definován součin x*epsilon, což generuje "nekonečně malou kopii R kolem nuly", dále pro každé x z R musí být definováno x+eps, což spolu s předchozím dává nekonečně malou kopii R kolem každého reálného čísla...
docela absurdní, ale řekněme že potud OK. Velký problém ale vidím s větou o suprému:
Jakpak by asi vypadalo
inf {x z R* | x>0 & x z R} ? (tj. infimum množiny všech kladných, ovšem konečně malých R* čísel...)
Podle mého názoru by toto infimum vůbec neexistovalo. Bez věty o suprému ta celá struktura není spojitá... a bez spojitosti (koneckonců i bez věty o suprému, ono je to ekvivalentní, že) se celá analýza rozpadá na padrť...
ergo plyne mi z toho závěr, že myšlenka, přidat k R "nekonečně malá čísla" nikam nevede, je to nesmysl, a na začátku zmíněné rozšíření analýzy je max. tak děravým pokusem nějakého amatéra...
Co si o tom myslíte?

Čistě laicky mi připadá, že "skutečně" nekonečně malé číslo je prostě nula, takže je nezbytně nutné zavést limity.
↑ FliegenderZirkus:
jop, souhlas, takhle nějak bych si to taky myslel...
Stránky: 1