Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
dostala jsem úkol přepočítat škálu 1 až 5 (1= nejméně, 5= nejvíce) na škálu 1 - 10 (1= nejméně, 10 = nejvíce). V dotazníkovém šetření pak totiž vychází různé průměrné hodnoty, které je třeba převést na desítkovou škálu pro další srovnání s jinými šetřeními.
Nejsem příliš dobrý počtář, tak jsem si nakreslila jednotlivé body obou škal, z mého nákresu mi vyšlo, že "prostor" mezi jednotlivými body, který potřebuju rozdělit je u pětkové škály 4 a u desítkové 9.
Pro ilustraci: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10
Takže mě napadlo udělat 9/4 a z toho vyšlo 2,25. Tak jsem si vypsala hezky pod sebe a k tomu načítávala:
1 bod škály = 1
2 bod škály = 1+ 25 = 3,25
3 bod škály = 3,25 + 2,25 = 5,5
4 bod škály = 5,5 + 2,25 = 7,75
5 bod škály = 7,75 + 2,25 = 10
Jenžže pak jsem nevěděla jak pokačovat, takže jsem vyštrachala někde vzorec na přepočet jiné škály a metodou pokus omyl, jsem dosazovala až vypadl vzorec: = 2,25 * hodnota pětihvězdičkové škály - 1,25.
Kontrolním výpočtem se mi (snad) potvrdilo, že to je správná cesta. Jenže já bych ráda vzorci i rozuměla. Chápu část 2,25 * hodnota škály, ale už nevím, proč je tam ta -1,25.
Byl by tu někdo ochotný mi to vysvětlit? Ráda bych chápala logiku výpočtu pro případ, že bych ještě někdy něco takového potřebovala. A zda vůbec byla moje počáteční úvaha s "přerozdělováním" správná a nebo jsem měla jen štěstí.
Moc děkuji!
L.
↑ Lishak:
Právě jsi objevila přímou úměrnost. Pomůže ti, když tvůj vzorec
upravím na
? Z toho to možná bude vidět líp.
Klíč je v tom, že těch
ti krásně přepočítává velikost jednoho bodu na jedné stupnici na tu druhou, ale ty navíc chceš ztotožnit bod A=1 s bodem B=1, což samotná přímá úměrnost neumí. Ta vždy namapuje nulu na nulu a proto tam musí být ten offset. Zkus si do grafu vynést na jednu osu A, na druhou B (osy nech začínat na nule) a nakresli si tam body, které si mají odpovídat. Pak ti to určitě dojde.