Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, řeším příklad na limity ale nevím jak postupovat, jelikož jsem se s podobným typem příkladů vůbec nesetkal.
Zadaní: 
Jediné co mě napadlo bylo převést mocninu na společného jmenovatele ale tam jsem se stejně zasekl.
Jak postupovat dále ?
Děkuji za odpověď.
Ahoj ↑ alixer:,
Mala pomoc.
Vyuzi, ze 
↑ alixer:,
Mozes sa tu inspirovat https://math.stackexchange.com/question … l-function
Zdravim.
Z tohoto duvodu radeji vyraz logritmuji a vyuzivam toho ze log(1 plus x) se na okoli nuly chova jako x.A pak vezmu exp(vysledek limity).Tento postup je univerzalnejsi.
Nekdy je to rychlejsi,ale zrovna nedavno jsem se presvedcila o pravem opaku.Zalezi na situaci.
Cau krakonos, tu je najrychlejsie asi 
( ale ako pises je to otazka chuti alebo nalady, ze.)
↑ vanok:
Ahoj.
Mně to v tomto případě příjde rychlejší přes logaritmus.Možná proto,že jsem na to zvyklá,tak to udělám už hodně rychle,vlastně si nemusím ani pamatovat definici e pomocí limity😜
A tim vlastne uplatnis Taylory.Ty mas prece rad.
↑ krakonoš:.
Mas pravdu, ty ako aj ja sa mozme z tym aj pobavit. A rozny postup niekedy je dobry na mini-kontrolu.
↑ vanok:
Vetsinou mi to prijde rychlejsi s logaritmem,navic ti nikdo nemuze vycist ,ze pouzivas limitu v limite-jak jsi uvel tento priklad.
Ale v tom predposlednim priklade v limitnim maratonu je ten Stuartuv postup rychlejsi.Ja to ze zvyku vyjadrila jako 1 plus tgx ,a navic musis jeste popodeleni( sinx plus cosx/cosx) nasobit vedle tim cosinem (zrusit to podeleni) a pocitat navic limimu s logaritmem cosinu....Tady je to uz neekonomicke