Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 05. 2019 15:38

luciab5
Zelenáč
Škola: UPJŠ, EUBA
Pozice: študent
Reputace:   

Štatistika

Ahojte, neviem si poradiť s tým kedy akú smerodajnú odchýlku prípadne rozptyl mám vypočítať, či výberovú (s) alebo zo základného súboru ($\sigma $) neviem to zo zadania rozoznať ? Môže mi niekto vysvetliť podľa čoho v texte to mám určiť ?
Prikladám príklad, hovorí sa v ňom o smerodajne odchýlke ale aká to je výberová alebo nie ?

Výber lokality pre nových obchodný dom závisí na mnohých faktoroch. Jedným z nich je úroveň príjmov domácností v oblasti okolo navrhovanej lokality. Predpokladajme, že veľký obchodný dom sa rozhoduje, či má postaviť svoj ďalší obchod v meste A alebo v meste B. Hoci náklady stavby sú nižšie v meste B, spoločnosť sa rozhodla, že bude stavať v meste A, ak sú tu priemerné mesačné príjmy domácností vyššie ako v meste B. Prieskumom u 100 náhodne vybraných domácností každého mesta zistili, že ich priemerný ročný príjem je v meste A 4380 eur a v meste B 4050 eur.
Z predchádzajúcich šetrení sú známe štandardné odchýlky ročných príjmov základných súborov v meste A (520 eur) a v meste B (600).
Možno na hladine významnosti 5% tvrdiť, že priemerné ročné príjmy domácností v meste A prekračujú priemerné ročné príjmy domácností v meste B?

Zápatí