Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, neviem si poradiť s tým kedy akú smerodajnú odchýlku prípadne rozptyl mám vypočítať, či výberovú (s) alebo zo základného súboru (
) neviem to zo zadania rozoznať ? Môže mi niekto vysvetliť podľa čoho v texte to mám určiť ?
Prikladám príklad, hovorí sa v ňom o smerodajne odchýlke ale aká to je výberová alebo nie ?
Výber lokality pre nových obchodný dom závisí na mnohých faktoroch. Jedným z nich je úroveň príjmov domácností v oblasti okolo navrhovanej lokality. Predpokladajme, že veľký obchodný dom sa rozhoduje, či má postaviť svoj ďalší obchod v meste A alebo v meste B. Hoci náklady stavby sú nižšie v meste B, spoločnosť sa rozhodla, že bude stavať v meste A, ak sú tu priemerné mesačné príjmy domácností vyššie ako v meste B. Prieskumom u 100 náhodne vybraných domácností každého mesta zistili, že ich priemerný ročný príjem je v meste A 4380 eur a v meste B 4050 eur.
Z predchádzajúcich šetrení sú známe štandardné odchýlky ročných príjmov základných súborov v meste A (520 eur) a v meste B (600).
Možno na hladine významnosti 5% tvrdiť, že priemerné ročné príjmy domácností v meste A prekračujú priemerné ročné príjmy domácností v meste B?