Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Práce třecích sil, změna kinetické a potenciální energie (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 19. 05. 2019 16:12

Margherita
Zelenáč
Reputace:   

Práce třecích sil, změna kinetické a potenciální energie

Dobrý den, prosím o pomoc s tímto příkladem:

Těleso o hmotnosti 1 kg klouže po nakloněné rovině se sklonem 45°. Jeho poloha závisí na čase podle vztahu $x(t)=1,73t^{2}$, (m, s). a) Určete součinitel vlečného tření tělesa s povrchem, b) práci sil tření na dráze l=1m, c) změnu kinetické a potenciální energie tělesa na této dráze.

a) se mi povedlo dopočítat a hodnota součinitele vlečného tření je $\mu $=0,5.

b) jsem se snažila vypočítat pomocí vztahu $F_{T}=\mu \cdot F_{n}$, kdy $F_{n}$ je 6,9367 N, a vztahu pro práci $W=-F_{T}\cdot l$. To mi ale nevychází oproti výsledkům. (Práce má vyjít -3,77 J.)

c) se mi podařilo vypočítat potenciální energii, která mi vyšla -6,94 J, ale nějak se mi nedaří přijít na tu kinetickou.

Děkuji moc za každou radu.

• (téma jako vyřešené označil(a) Margherita)

#2 19. 05. 2019 17:09

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Práce třecích sil, změna kinetické a potenciální energie

↑ Margherita:

Hezký den.

Práce třecích sil mi vychází (až na znaménko) stejně. Možná překlep ve výsledcích?

Řekl bych, že podle zákona o zachování energie:

- nahoře:    $E_k=0, \quad E_p=6.94 \,J$
- dole:    $E_k=6.94 \,J - 3.47\,J = 3.47\,J, \quad E_p=0$.
               (-3.47 J = W = práce třecí síly)

Pokud se tedy nemýlím.

#3 30. 06. 2019 12:56

Margherita
Zelenáč
Reputace:   

Re: Práce třecích sil, změna kinetické a potenciální energie

↑ Jj:
Dobrý den, omlouvám se za dlouhou odmlku.

Dle výsledků ve sbírce by měla vyjít změna kinetické energie $\Delta E_{k}=5,99 J$. Netuším, jak na to přišli. Když jsem se k příkladu vrátila, vyšlo mi to stejně jako Vám. No nic, napíšu tam tohle a uvidí se. Každopádně děkuji za pomoc. :)

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Práce třecích sil, změna kinetické a potenciální energie (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí