Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ mysak:
Zkus se podívat sem
http://cs.wikipedia.org/wiki/Troj%C3%BA … _nerovnost
a když už jsme u té Wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Absolutn%C3%AD_hodnota nemám ještě jasno u těch vlastností 8. a 9. a té nerovnice u nich také, tak kdyby byl někdo nápomocen
(jenom se směju, jak vám moje otázku musí připadat primitivní..nejsem zrovna talent, ale snažím se:)
↑ mysak:
Ahoj. U těch vlastností 8 a 9 si stačí uvědomit co to vlastně je absolutní hodnota, pak to uvidíš. Já bych si to zkusil představit na číselné ose. Konkrétně třeba vlastnost 8 a implikace zleva doprava. Máme nějaké číslo |a| které je menší než nějaké b. |a| je určitě kladné, b je tedy taky kladné a větší než |a|. Představ si číselnou osu a na ní nulu a napravo ty dvě čísla. Tak, a teď co to teda znamená pro číslo a (bez absolutní hodnoty):
|a| jsme si představili. Číslo a (bez a.h.) bude tedy buď to samé číslo (kladné), nebo číslo k němu opačné - to si můžeme na té ose představit jako zrcadlový obraz podle nuly. Stejným způsobem si můžeme představit číslo -b. Teď už vidíme, že ať už je číslo a tam nebo tam, vždy bude větší než -b a menší než b. Zkus si tu osu nakreslit a uvidíš.
Jinak že je číslo a rovno buď |a| nebo -|a| plyne přímo z definice absolutní hodnoty (viz. ta wiki o něco výše) - je to prostě taková potvora, který když dáš nějaký číslo, tak se podívá jestli to číslo má mínus a kdyžtak mu ho sežere (matematici ať mně nekamenují, prosím :)
Platnost opačné implikace z té představy vyplyne snadno. Podobně si zkus uvědomit proč platí ta 9.
Je to aspoň trochu jasné?
↑ mysak:s tými absolútnymi hodnotami je to tak,že v komplexnej rovine komplexné čísla 0,a,b,(a+b) tvoria rovnobežník a aplikovaním trojuholíkovej nerovnosti vznikne nerovnosť absolútnych hodnôt
použitím trojuholníkovej nerovnosti na trojuholník OBC dostaneme to čo chceme