Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 09. 2009 07:08

mysak
Reputace:   

Trojúhelníková nerovnost

Ahoj,
mohl by mi někdo prosím vysvětlit trojúhelníkovou nerovnost v souvislosti s absolutní hodnotou?

#2 02. 09. 2009 07:14

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

Re: Trojúhelníková nerovnost

Nikdo není dokonalý

#3 02. 09. 2009 12:57

mysak
Reputace:   

Na základě toho, že jsem si to tam přečetl sem píšu ten dotaz, ale díky..jak konkrétně to je s tím trojúhelníkem a absolutní hodnotou?

#4 02. 09. 2009 14:24 — Editoval mysak (02. 09. 2009 14:29)

mysak
Reputace:   

a když už jsme u té Wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Absolutn%C3%AD_hodnota nemám ještě jasno u těch vlastností 8. a 9. a té nerovnice u nich také, tak kdyby byl někdo nápomocen

(jenom se směju, jak vám moje otázku musí připadat primitivní..nejsem zrovna talent, ale snažím se:)

#5 02. 09. 2009 15:02

LukasM
Reputace:   193 

↑ mysak:
Ahoj. U těch vlastností 8 a 9 si stačí uvědomit co to vlastně je absolutní hodnota, pak to uvidíš. Já bych si to zkusil představit na číselné ose. Konkrétně třeba vlastnost 8 a implikace zleva doprava. Máme nějaké číslo |a| které je menší než nějaké b. |a| je určitě kladné, b je tedy taky kladné a větší než |a|. Představ si číselnou osu a na ní nulu a napravo ty dvě čísla. Tak, a teď co to teda znamená pro číslo a (bez absolutní hodnoty):
|a| jsme si představili. Číslo a (bez a.h.) bude tedy buď  to samé číslo (kladné), nebo číslo k němu opačné - to si můžeme na té ose představit jako zrcadlový obraz podle nuly. Stejným způsobem si můžeme představit číslo -b. Teď už vidíme, že ať už je číslo a tam nebo tam, vždy bude větší než -b a menší než b. Zkus si tu osu nakreslit a uvidíš.

Jinak že je číslo a rovno buď |a| nebo -|a| plyne přímo z definice absolutní hodnoty (viz. ta wiki o něco výše) - je to prostě taková potvora, který když dáš nějaký číslo, tak se podívá jestli to číslo má mínus a kdyžtak mu ho sežere (matematici ať mně nekamenují, prosím :)

Platnost opačné implikace z té představy vyplyne snadno. Podobně si zkus uvědomit proč platí ta 9.
Je to aspoň trochu jasné?

#6 02. 09. 2009 17:05

mysak
Reputace:   

Perfektní tak tohle by bylo, to 9. jsem odvodil, s tou osou je to najednou jednoduché...teď ještě ten slavný trojúhelník

#7 02. 09. 2009 18:10

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ mysak:s tými absolútnymi hodnotami je to tak,že v komplexnej rovine komplexné čísla 0,a,b,(a+b) tvoria rovnobežník a aplikovaním trojuholíkovej nerovnosti vznikne nerovnosť absolútnych hodnôt
http://forum.matweb.cz/upload/1251907781-trner.pngpoužitím trojuholníkovej nerovnosti na trojuholník OBC dostaneme to čo chceme

MATH IS THE BEST!!!

Zápatí