Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda existuje rovnice pro řídící přímky elipsy (a zajímalo by mě i, jak je to případně u hyperboly).
Snažím se ji určit, znám o elipse všechny informace - střed, ohniska, osy,... a chtěla bych i rovnice řídících přímek
Našla jsem tyto stránky:
https://math.tutorvista.com/geometry/di … lipse.html
A i jiné...ale všude je ta rovnice uvedena jen tak, že osy elipsy jsou rovnoběžné s osami x a y... ale mě by to zajímalo pro elipsu obecně...např. když je elipsa o 45 stupnu otočená a podobně... (a případně i u hyperboly)
Děkuji.
Jinak se ji snažím vytvořit tak, že znám směrový vektor vedlejší osy...a to bude asi i určující vektor těch řídících přímek....ale nejsem si jistá, jak získám bod, kterým řídící přímka jistě prochází, abych to mohla dát dohromady....
Ahoj ↑ Kelly:,
Co sa tyka pojmu direkcna priamka (= riadacia priamka), tento pojem je dolezity v monofokalnej definicii kuzekoseciek ( a tiez vtedy je dolezity pojem extracentrcity a ohniska= foyer).
O tom viac najdes napr v angl. ci fr. Wikipedii.
Citujem
« ... one can define a conic section purely in terms of plane geometry: it is the locus of all points P whose distance to a fixed point F (called the focus) is a constant multiple (called the eccentricity e) of the distance from P to a fixed line L (called the directrix). For 0 < e < 1 we obtain an ellipse, for e = 1 a parabola, and for e > 1 a hyperbola. »
Stránky: 1