Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pěkný den všem! Snad zde tato úloha ještě nebyla, snažil jsem se ji tu někde v historii najít, ale zatím neúspěšně. Dočetl jsem se o ní v knížce, která by snad (rádoby) měla obsahovat úlohy přisuzované Leonardu da Vinci (osobně o tom dost pochybuji, no ale to asi není až zas tak podstatné). Přiznám se, že jsem ani za měsíc ode dne, kdy jsem si její zadání přečetl, nedospěl k dostatečně uspokojivému řešení, a tak se na Vás obracím s prosbou, neuměl-li by někdo poradit.
Zadání úlohy zní:
Máme kružnici známého poloměru , pro jednoduchost řekněme 1. Této kružnici opíšeme rovnostranný trojúhelník, kterému následně opíšeme zase kružnici (její poloměr označme ). Této druhé kružnici opíšeme nyní čtverec a jemu následně opíšeme zase další kružnici (o poloměru ). Pokračujeme v opisování posledně získané kružnice nyní pravidelným pětiúhelníkem, kterému opět opíšeme kružnici (nyní již o poloměru ). Jak už jistě chápete, následovat budeme opisováním pravidelným šestiúhelníkem (jemuž poté opíšeme kružnici o poloměru ), pravidelným sedmiúhelníkem, ... Otázka zní: ke které hodnotě bude konvergovat nekonečná posloupnost poloměrů kružnic opisovaných takto postupně dalším a dalším víceúhelníkům?
Již jsem byl schopen si jakž-takž zdůvodnit, že tato posloupnost vůbec konvergovat bude a nechat si ve wolframu spočítat výsledek té limity (ta její hodnota je přibližně 8,700-násobek hodnoty ). Nějak mi to ale nestačí a rád bych věděl, existuje-li nějaká cesta, jak k tomu výsledku dospět běžnými znalostmi studenta základního kursu matematické analýzy na vysoké škole. Říkám si: jak by totiž na ni mohl znát odpověď už samotný Leonardo? (Chápu při tom, že v jeho době mohla mít ta úloha jinou formulaci, třeba mít o něco méně náročnější požadavek - např. jen nějaké omezení, jak velký papír je zapotřebí si vzít, aby se mu to tam ty konstrukce všech těch mnohoúhelníků vešly...).
Vlastně tak chci odpověď na dotaz, jak se dospěje k tomu, že
(omlouvám se za neumětelství v zápisu v matematických výrazů pomocí LaTeXového editoru - má první zkušenost)
↑ mahen:
Ahoj.
Mnoho úloh tohoto typu je presentovýáno (často i s nástinem důkazu) formou přednášky na You-Tube,
kterou najdeš na webu pod vyhledávacím heslem "jak napálit matfyzáka".
Zda tam je i úloha, kterou uvádíš, to nevím - neměl jsem tolik času, abych mohl příslušnou přednášku
sledovat celou, ale určitě se k ní někdy vrátím.
Přednášku doporučuji i pro inteligentní humor přednášejícího.
https://math.stackexchange.com/question … um-3-infty
https://archive.lib.msu.edu/crcmath/mat … p/p456.htm
Stránky: 1