Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
prosim, poradil byste mi nekdo s timto prikladem? Vubec si s nim nevim rady :-( Dekuji moc
↑ lenkavlkova:
Ahoj. Vysvětleme si to metajazykem (t.j. nikoliv formálním jazykem).
P(X) - tzv. potenční třída třídy X - je třída všech takových podtříd třídy X, které jsou zároveň
množinami.
Máme dokázat větu
(V) Jestliže třídy X, Y jsou spolu exvivalentní, potom jsou spolu ekvivalentní i třídy P(X), P(Y).
Jinými slovy: předpokládáme, že existuje bijekce F mezi třídami X, Y a na základě tohoto předpokladu
hledáme bijekci H mezi třídami P(X), P(Y). Nalezením takové bijekce H bude důkaz hotov.
V hranaté závorce je nápověda, jak bijekci H zavést: Množině x, která je prvkem třídy P(X) , přiřadíme
množinu y , na niž se zobrazí množina x při zobrazení F.
Ahoj, proč obrácená implikace neplatí? Existuje protipříklad, nebo důkaz, že ta implikace nejde dokázat? :-)
↑ check_drummer:↑ Rumburak:Ahoj. Nie je obrátená implikácia (zovšeobecnená) hypotéza kontinua? (Neviem. Iba sa pýtam)
↑ jarrro:
Ahoj. Soustředil jsem se pouze na tu impliklaci z leva do prava, která není obtížná.
O té obrácené implikaci mne zatím nic nenapadá (obávám se, mé znalosti z teorie
množin či tříd nejsou dostatečně hluboké), mohl by tam snad hrát roli axiom výběru,
ale to jen hádám.
Tá obrátená implikácia sa v ZFC nedá ani dokázať ani vyvrátiť. (Ale platí, ak predpokladáme GCH.)
Pridám nejaké linky:
* When implies ( cardinals)
* Equality of Cardinality of Power Set
* Do sets, whose power sets have the same cardinality, have the same cardinality?
* Does imply without assuming the axiom of choice?