Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Odvození změny vlnové délky při Comptonově rozptylu (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 27. 10. 2019 11:33 — Editoval Ada-Hagrid2 (27. 10. 2019 11:39)

Ada-Hagrid2
Zelenáč
Reputace:   

Odvození změny vlnové délky při Comptonově rozptylu

Ahoj, prosím o pomoc. Potřebuji odvodit vztah pro změnu vlnové délky odraženého fotonu $\Delta \lambda =\lambda _e (1-\cos \varphi )$ ze vztahu pro energii odraženého fotonu při Comptonově rozptylu $E_\gamma' = \frac{E_\gamma }{1+\frac{E_\gamma }{m_e c^2}(1-\cos \varphi )}$. ($\lambda_e$ je de Broglieho vlnová délka elektronu,  $\varphi$ je úhel rozptylu)

Při odvození jsem se snažila používat vztahy:

$\lambda_e =\frac{h}{p}=\frac{h}{m_e v}$, kde h je plancova konstanta (neredukovaná), $m_e$ klidová hmotnost elektronu, $v$ rychlost elektronu

$E_\gamma = h \nu _0$ ($E_\gamma' = h \nu$), kde $\nu _0$ je frekvence původního fotonu ($\nu$ frekvence odraženého fotonu)

a

$E_\gamma=pc$

Vždycky jsem se zaseknula na tom, že jsem nedokázala vhodně převést energii na vlnovou délku, zbylo mi tam vždy spoustu ,,bordelu" (nechtěných veličin), který mi bránil dosáhnout potřebného tvaru. Neuměl byste někdo prosím poradit?

PS: nejdál, kam sem se dostala bylo $\lambda \nu _0 - \lambda' \nu = \frac{1}{m_e p} (1-\cos \varphi )$

• (téma jako vyřešené označil(a) Ada-Hagrid2)

#2 27. 10. 2019 13:14

2M70
Reputace:   

Re: Odvození změny vlnové délky při Comptonově rozptylu

Nejčastěji se rovnice pro Comptonův rozptyl uvádí ve tvaru

$\triangle \lambda =\lambda '-\lambda =\frac{h}{m_{0e}.c}.(1-cos \vartheta )$

lambda ' = vlnová délka fotonu po srážce s elektronem
lambda  = vlnová délka fotonu před srážkou
úhel theta =úhel, o který se odchýlí foton od dráhy, po které se pohyboval před srážkou.

Kdyžtak ještě doplním.

#3 27. 10. 2019 15:53

Ada-Hagrid2
Zelenáč
Reputace:   

↑ 2M70:
Aha, to jsem nevěděla, že má Compton více tvarů. Odvodila jsem si oba tvary zvlášť ze ZZE a ZZH a teď už se z jednoho na druhý snadno dostanu.
Děkuji moc.

#4 27. 10. 2019 16:10

2M70
Reputace:   

↑ Ada-Hagrid2:

Abych byl přesný, to, co jsem napsal, je přesněji tzv. "Comptonův posuv" $\Delta \lambda $ vlnové délky fotonu v závislosti na úhlu $\vartheta $ jeho rozptylu.

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Odvození změny vlnové délky při Comptonově rozptylu (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí