Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 11. 2019 07:44 — Editoval Pozitron (07. 11. 2019 07:45)

Pozitron
Škola: Gymnázium
Pozice: Student
Reputace:   

Důkaz nerovností metodou sčítání AG nerovností

Dobrý den, řešil jsem nerovnost:$a^{4}+b^{4}+c^{4}+2a^{2}b^{2}+2a^{2}c^{2}+2b^{2}c^{2}\ge 3a^{2}bc+ 3b^{2}ac+3c^{2}ba$
Vím že se má řešit sčítáním AG nerovností, nerovnost jsem vyřešil, ale to jaké AG nerovnosti mám sčítat jsem odhadl a ony by se mely počítat přes rovnice. Tak prosím o radu jak tyto členy nalézt.

• (téma jako vyřešené označil(a) Pozitron)

#2 07. 11. 2019 10:42

nejsem_tonda

Reputace:   54 

Re: Důkaz nerovností metodou sčítání AG nerovností

Ahoj, mně to přijde nejlepší uhodnout. V matice mi žádné "mělo by se" (protože si to někdo učitel/ka přeje) nedává smysl.

Šest členů vlevo je pro psaní rovnic hodně. Pokud nejdříve použijeme a další dvě cyklické nerovnosti, zbyde nam dokázat, že
(*)
Na této "menší nerovnosti" ukážu, jak soustavu rovnic použít. Řekněme, že nevidím, kolikrát namíchat členy , abych v AG dostal (ono to je vidět, ale řekněme, že se mi to prostě nedaří). Řeknu si, že člen vezmu K-krát, člen vezmu L-krát a člen vezmu M-krát (K, L, M můžou být klidně čísla menší než 1). Potom podle AG platí

Protože chci, abych napravo dostal člen , tak vlastně chci, aby platilo (koukám na exponenty)

Ve skutečnosti je tato soustava tří rovnic (stejně jako AG nerovnost) homogenní - pokud je nějaká trojice (K, L, M) řešením, je řešením i libovolný násobek této trojice. Z toho plyne, že se těmi zlomky nemusím obtěžovat, můžu předpokládat, že $K+L+M=1$ a řešit soustavu rovnic

Ta vzniká dost přirozeně, pokud od začátku pozoruju jenom exponenty. V nerovnosti (*) koukám na levé straně na exponenty u $a$. Ty jsou postupně 2, 0, 2, proto $2K+0L+2M$ v první rovnici atd.

Není překvapením, že řešením soustavy je $K=\frac12, L=0, M=\frac12$ (nebo libovolný násobek), což se dalo odhadnout hned na začátku.

Podrobněji si lze o technikách s AG nerovností přečíst v tomto textu, který můžu vřele doporučit:
https://mks.mff.cuni.cz/common/show.php … chive/29/9
Konec strany 9 a strana 10 jsou přesně o tom, jak vyrobit příslušnou soustavu u podobných nerovností.

Znate videa a ucebnici?

Zápatí