Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, řešil jsem nerovnost:
Vím že se má řešit sčítáním AG nerovností, nerovnost jsem vyřešil, ale to jaké AG nerovnosti mám sčítat jsem odhadl a ony by se mely počítat přes rovnice. Tak prosím o radu jak tyto členy nalézt.

Ahoj, mně to přijde nejlepší uhodnout. V matice mi žádné "mělo by se" (protože si to někdo učitel/ka přeje) nedává smysl.
Šest členů vlevo je pro psaní rovnic hodně. Pokud nejdříve použijeme a další dvě cyklické nerovnosti, zbyde nam dokázat, že
(*)
Na této "menší nerovnosti" ukážu, jak soustavu rovnic použít. Řekněme, že nevidím, kolikrát namíchat členy , abych v AG dostal (ono to je vidět, ale řekněme, že se mi to prostě nedaří). Řeknu si, že člen vezmu K-krát, člen vezmu L-krát a člen vezmu M-krát (K, L, M můžou být klidně čísla menší než 1). Potom podle AG platí
Protože chci, abych napravo dostal člen , tak vlastně chci, aby platilo (koukám na exponenty)
Ve skutečnosti je tato soustava tří rovnic (stejně jako AG nerovnost) homogenní - pokud je nějaká trojice (K, L, M) řešením, je řešením i libovolný násobek této trojice. Z toho plyne, že se těmi zlomky nemusím obtěžovat, můžu předpokládat, že
a řešit soustavu rovnic
Ta vzniká dost přirozeně, pokud od začátku pozoruju jenom exponenty. V nerovnosti (*) koukám na levé straně na exponenty u
. Ty jsou postupně 2, 0, 2, proto
v první rovnici atd.
Není překvapením, že řešením soustavy je
(nebo libovolný násobek), což se dalo odhadnout hned na začátku.
Podrobněji si lze o technikách s AG nerovností přečíst v tomto textu, který můžu vřele doporučit:
https://mks.mff.cuni.cz/common/show.php … chive/29/9
Konec strany 9 a strana 10 jsou přesně o tom, jak vyrobit příslušnou soustavu u podobných nerovností.
Stránky: 1