Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Ferdish:
Promiň, mluvíš o něčem úplně jiném. Já jsem kritizoval ten hybrid, ne rekurentní zadání. A u rekuretního zadání fakt nemusíš počítat všechny členy, pokud znáš ten předchozí.
Na výpočet n-tého členu není rekurentní vyjádření určeno, k tomu je vzorec pro n-tý člen.
↑↑ jarrro:
A k čemu je tedy hybridní vyjádření dobré? Nemá výhody ani rekuretního vyjádření, ani vzorce pro n-tý člen. Jediné, kde bych to toleroval, jsou ty případy, kdy základní vyjádření nelze provést.
↑↑ misaH:
Bez urážky (vidím, že jsi lehce v afektu), ale pojmu rekurentní vyjádření není jasné spíš tobě. Přečti si ten výřez a promysli si ho.
Rekurentní vyjádření neobsahuje samotné n, nýbrž předchozí členy.
Vzorec pro n-tý člen neobsahuje předchozí členy, nýbrž n.
Hybrid obsahuje obojí.
↑ surovec:kde je v texte na obrázku od↑↑ misaH: napísané, že predpis nemôže závisieť od indexu?
A ako by si postupoval pri úlohe
"Nech je postupnosť daná rekurentne predpisom
Určte 12345678910. člen tejto postupnosti." ?
↑ jarrro:
To myslíš vážně??? To už si snad děláš srandu? Tak znova: to, co jsi napsal, je rekurentní vyjádření. Rekurentní vyjádření slouží k dopočítání členu POMOCÍ PŘEDCHOZÍCH ČLENŮ, nikoliv pro dopočítání členu s konkrétním indexem!!!
Na dopočítání členu s konkrétním indexem slouží vzorec pro n-tý člen!
Navíc vůbec nechápu, jakou to má souvislost se zde řešeným názorovým rozporem, že vzorec obsahující zároveň i předchozí členy není rekurentním vyjádřením...
Myslim, ze ↑ surovec: chce povedat asi tolko, ze rekurentna formula v tvare je niekedy vyhodnejsia ako rekurentna formula v tvare . V tom ma pravdu. On by zasa mohol vziat na vedomie, ze jedno aj druhe JE rekurentna formula.
↑ vlado_bb:
Ne, to jsem nechtěl říct. Chtěl jsem říct, že formule typu je prakticky k ničemu. A zároveň trvám na tom, že pokud je tam n, tak už to není rekurentní, protože z předchozích členů pomocí ní nespočítám nic, pokud nebudu zároveň vědět, kolikátý člen to je.
Pokud je hybrid k něčemu dobrý (jednoznačně lepší než existující "striktně rekurentní" vyjádření či vzorec pro n-tý člen), uveď takový příklad a mně nebude dělat problém přiznat, že jsem se v této věci pletl.
Mimochodem, ještě k "hybridnímu" příkladu, který jsem uvedl . Rekurentní vyjádření je a vzorec pro n-tý člen je prostě . Pomocí nich úlohy a) i b) vypočítám snadno, hybridem nespočítám nic...
↑ surovec:
Ako že "hybridom" nespočítaš nic?
Nedokážeš vyrátať napríklad ?
To naozaj?
↑ Ferdish:
Ahoj - škoda času. Trvá na tom...
Z hnusného hybridu nespočíta (nevyráta) nič, čo už teda - komu niet rady, tomu niet pomoci...
Zase je pravda, že úloha typu nejaký člen má hodnotu určte nasledujúci je pri "hybride" najrýchlejšie riešiteľná (snáď) vyriešením diferenčnej rovnice a zistením indexu.
Len by som bol zvedavý kde sa vyskytuje znalosť člena bez znalosti jeho indexu (pri riešení seriózneho matematického/fyzikálneho problému alebo priamo v praxi teda nie umelo vytvorené úlohy typu ↑↑ surovec:).
Netvrdím, že taký prípad nemôže nastať.
Mimochodom z autonómnej (rekurencia nezávisí na indexe) diferenčnej rovnice vypočítaš člen z daným indexom aj bez riešenia rekurzie (proste budeš dostatočne dlho dosadzovať)(tak tisto ako aj pri neautonómnej )
↑ Ferdish:
Aha, tak to se omlouvám, už se tady v tom člověk ztrácí...
Pozdravujem,
Poznamka.
Pochopitelne toto cvicenie ma viacej ciest k rieseniu. Co je pripad situacii, ktore nevedu k linearnym recurenciam.
Pre zabavu, mozme vyhodne pouzit, ze dana relacia sa da vyjadrit vdaka trojuholnikovim cislam, ktore su « dokladne » studovane ( cf Fermat, Gauss).
surovec napsal(a):
↑↑ jarrro:
A k čemu je tedy hybridní vyjádření dobré? Nemá výhody ani rekuretního vyjádření, ani vzorce pro n-tý člen. Jediné, kde bych to toleroval, jsou ty případy, kdy základní vyjádření nelze provést.
Ahoj. Vyskytuje-li se ve vyjádření i index n, pak se takové vyjádření standardně řadí mezi rekurentně zadané posloupnosti.
K čemu může být dobré? K mnoha věcem - např. proto, že explicitní vyjádření i "čistě" rekurentní
mohou být dány příliš složitými vzorci, a tedy to, které využívá předchozí člen i index n, může být dostatečně jednoduché. Nebo sice nemusí být takové vyjádření jednoduché, ale může být snadnější s ním analyticky pracovat, odvodit pomocí něj nějaké vhodné vlastností té posloupnosti, apod.
Každopádně odsuzovat takové vyjádření apriori není znakem matematické kreativity a otevřenosti.