Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám problém s vyřešením tohoto příkladu.
Zahradnictví získalo zakázku na dodávku 2 tisíc sazenic smrčků. Přitom ví, že ze 4 semen v průměru vzejdou jen tři a po prvním roce jednocení zůstanou pouze dvě třetiny vzešlých sazenic. Výstupní kontrolou před balením dodávky pak neprojde každá druhá sazenice.
a) vyjádři zlomkem, jaká část semen vyklíčí
b) vyjádři v procentech podíl sazenic, které projdou výstupní kontrolou, z počtu sazenic, které jsou kontrolovány
c) vypočítej, kolik semen je třeba minimálně zasadit, aby zahradnictví splnilo zakázku.
↑ šachista:Prosim citat pravidla.
K ulohe a - text ulohy uvadza "...ze 4 semen v průměru vzejdou jen tři ..."
Je naozaj cast a az taka problematicka?
↑ šachista:
Vo všeobecnosti:
V zlomku číslo dolu (menovateľ) udáva, z koľkých rovnakých častí je zložený celok (všetky dieliky - časti celku), číslo hore (čitateľ) hovorí, koľko dielikov zo všetkých nás zaujíma...
↑ šachista:
Tak pojďme trochu začít. Zatím nevíme, kolik těch semen celkem bude, ale když vyklíčí tři ze čtyř, tak to budou tři čtvrtiny ze zatím neznámého počtu sazenic.
Podobně pokračujeme dále. Napiš tedy své další výpočty a zkontrolujeme.
↑ marnes:
Pokud jsem trochu pochopil, tak správná odpověd tohoto příkladu
za a) zlomek 3:4
b) zlomek 3:4 budu dělit dvěma (výstupní kontrolou neprojde každá druhá sazenice)
c) pokud by bylo v textu příkladu - pouze výstupní kontrolou neprojde každá druhá sazenice-
zahradnictví by muselo zasadit 4 000 sazenic (dvakrát více)
Neumím zamontovat do tohoto příkladu - po prvním roce jednocení zůstanou pouze dvě třetiny vzešlých sazenic. (zlomek 2:3 ).Snad mi poradíte.
↑ šachista: K casti b:
Výstupní kontrolou před balením dodávky pak neprojde každá druhá sazenice.
b) vyjádři v procentech podíl sazenic, které projdou výstupní kontrolou, z počtu sazenic, které jsou kontrolovány
Uz je to jasne?
↑ vlado_bb:
Bohužel vůbec nerozumím bodu b) kolik je sazenic které projdou výstupní kontrolou a počet sazenic, které jsou kontrolovány....
↑ šachista: Tak napriklad ... sadenic, ktore isli na kontrolu, bolo 8.
Výstupní kontrolou před balením dodávky pak neprojde každá druhá sazenice.
Kolko ich teda preslo?
↑ vlado_bb:
to je polovina z 8 tj. 4 sazenice, to znamená, že do zlomku dám jedna polovina x počet sazenic, které jsou kontrolovány (ale kolik jich je_???) opravdu nevím
↑ šachista: Je uplne jedno, kolko je kontrolovanych. Prejde ich polovica. V casti b sa pytaju, kolko je to percent. Kolko?
↑ šachista:
Pre zodpovedanie otázky b) nepotrebuješ vedieť počet sadeníc ktorý je kontrolovaný. Bez ohľadu na to koľko ich bude, kontrolou vždy prejde každá druhá z nich.
↑ šachista: Treba iba uvazovat a poradim, ze je dobre zacat proti plynutiu casu, teda od vystupnej kontroly. Skuste sam, staci skutocne iba rozmyslat. Ide to aj z hlavy, bez pisania.
↑ vlado_bb:
Pokud se jedná o číslo 4000 sazenic, tak to už jsem dříve napsal, ale myslím si, že je třeba zakomponovat ještě zlomek 2:3, ale to opravdu nevím jak.
↑ šachista:Je potrebne rozmyslat, nie komponovat. Zakaznik potrebuje 2000 sadenic. Kolko ich treba dodat na vystupnu kontrolu?
Spravne, 4000. To su tie, ktore prezili "jednotenie". Kolko ich bolo pred "jednotenim"?
↑ vlado_bb:
Přiznám se ,že jsem už z celého příkladu zmatený. Zahradnictví připraví 4 000 sazenic, každá druhá projde výstupní kontrolou a zakazníkovi odejde 2 000 sazenic.
↑ šachista:Spravne, 4000. To su tie, ktore prezili "jednotenie". Kolko ich bolo pred "jednotenim"?
↑ šachista:
Dovoľte mi otázku: čo Vás ako dôchodcu vedie k zamýšľaniu sa nad riešením školských matematických úloh? Mozgový tréning?
↑ vlado_bb:
Já už jsem nechtěl znovu se zeptat, ale opravdu nevím, kolik jich bylo před jednocením.
↑ Ferdish:
Tak to jste trefil přesně, mozkový tréning a hlavně matematika byla a je stále mým největším koníčkem.
↑ šachista:
Ještě jde sestavit rovnici.
Na začátku je x sazenic. Vzejde tři čtvrtiny
Dvě třetiny z tohoto zbydou po prvním roce, tj
A polovina neprojde kontrolou
Takže po těchto změnách musí zůstat 2000 sazenic
↑ šachista:
Dobrý večer.
Ale on odpovedal na inú otázku.
Dvakrát napísal, na ktorú.
Dôchodcovi by som vôbec neodpovedala - od dospelého človeka sa očakáva, že rozumie písanému textu a že vie už (ešte) čo - to o zlomkoch, zvlášť, keď matematika je vraj najväčší koníček.
A zadávateľ "nevie", čo je to polovica.
Prvý apríl ešte len bude, dnes je valentín... (teda bol včera, hehe).
Reakcie mi pripadajú ako nejaký "vtip".
(My sme hovorievali - rob si srandu z plastelíny.)
Škoda času...