Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
prosím o kontrolu druhé derivace implicitně zadané funkce. Už to počítám snad po šesté a stále mi nesedí s výsledkem. Je dána funkce
.První derivace mi vyšla (bylo řešené i v příkladech)
, druhá derivace pak
. Už opravdu nevím, kde jsem se seknul.
↑ Kája2:
Hezký den. Pokud předpokládám, že druhá derivace uvedená v otázce je opis z výsledků příkladu, tak těžko hádat, kde jste se seknul, když není vidět, jak konkrétně derivujete.
Pokud jen opravím překlepy a uvedu druhou derivaci každého členu první derivace pro přehled na samostatný řádek, dostanu
Tyto derivace se při uvážení toho, že jak y tak y' jsou funkcí x dají prakticky dělat z hlavy při aplikaci pravidla derivace součinu funkcí. Takže by to myslím chtělo uvést, kde se lišíte a jak jste v tom případě derivoval.
↑ Jj:
Dobrý den,
v zadání bylo určit první i druhou derivaci, ale řešená byla pouze první, druhá není opisem. Za překlepy se omlouvám, vše jsem derivoval dle pravidel, i dle pravidla derivace součinu. Ano, Vámi upravené věci mám i na papíře, přesto mi to stále nevychází, má se derivovat v bodě (0,1) mne vychází
a má být
.
↑ Kája2:
Řekl bych, že druhá implicitní derivace je (při opravě překlepů) vypočítána správně.
Pak mi při dosazení (x, y, y') = (0, 1, 0) vychází y''(0, 1) = +1/2.
A podle náčrtku Odkaz je v bodě (0,1) minimum, tudíž by v něm měla být druhá derivace > 0.
Pokud něco nepřehlížím, tak ve výsledku není uvedena správná hodnota.
↑ surovec:
Zdravím a díky za následnou kontrolu.
Takže to vypadá tak, že jsem chybu v první derivaci bohužel přehlédl (i když jsem derivaci určitě kontroloval). Kolegovi ↑ Kája2: se omlouvám a protože už označil dotaz jako vyřešený, informuji jej e-mailem.
Stránky: 1