Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
měl bych dnes jen drobný dotaz. Mám tu příklad a nějak se s tím nemohu pohnout. Měřil jsem digitálním ampérmetrem v nějakém obvodu, s rozsahem ampérmetru 200mA a přesností . Nevíte někdo prosím, co znamená to 3dgt (tuším, že 3 digit)? Myslel jsem, že je to nějaká "nepřesnost", jako, že vzheldem k střídavému proudu, by to mohlo různě kolísat, ale nevím, jak se s tím mám vypořádat, když chci zjistit nejistotu přístroje (to dgt mi tam trochu překáží, protože nevím co s tím).
Děkuji předem za rady..
↑ jelena:
Díky moc, pomohlo to -).
Ještě bych rád, ale přeci jen poprosil o jednu drohnou pomoc.
Mám Wattmetr s rozsahem: 75V*50mA (* - krát) a přesností: 0,2%, nejistotu měření jsem zkoušel počítat jako: , neomrknul by to někdo a neprozradil by mi, jestli jsem to udělal správně?
jen doplňující informace: stupnice měla 60 dílku, kde jeden dílek odpovídal 12,5mW
Ještě jednou děkuji za pomoc..
PS: ↑ jelena:: jak se zatím líbí studentce u nás na škole? .)
↑ O.o:
Je to v porádku, jen aby nebylo nějaké nedorozumění ohledně vícepátrových zlomků: vzorec je třeba zde, str. 14. Z čistě profesního hlediska - podle kterého materiálu vás učí?
Tady jsem jednou probírala problém nejistot a tady i citat ohledně nočních můr (bohužel, je to tak - standardizace - nestandardizace, mám hrůzu z názvosloví v měření a v teorii chyb - to je na dlouhé povídání :-)
PS: studentka je v kombinovaném studiu, tedy zatím ještě nikam nedojela - ale už se to bliží (podstatné je, že nejvíc kreditů je za matematiků, tak to snad nějak překonáme - zbytek se vysvětlí přes NaCl a CH3CH2OH).
↑ jelena:
Máme nějaká skripta na Laboratoře Fyziky, nejlepší bude když se sama podíváš na stránky ústavu. Nevím, jestli jsou skripta na laborky na netu, z chemie je tam tuším nedávají, tady jsem to jen v rychlosti prolétl. Snad to pomůže -).
Ještě jednou díky moc a zase někdy.
PS: Kdyby šlo vše jen přes NaCl a EtOH, tak bych sršel nadšením ;-).