Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, mohl by mě někdo prosím navést, jak dále pokračovat, nebo co dělat? S tímto tipem příkladů jsem se ještě nesetkala.
Zadání: 
dosadila jsem si a vypočetla integrál a vyšlo mi
, ale teď nevím co dál. Zaskočilo mě v zadání, že máme 
Předem děkuji za každé rady!
Ahoj ↑ theterka14:,
Tu mozes vyriesit najprv homogène rovnicu.
Potom potrebujes este partikuliarne riesenie tvojej rovnice.
A nakoniec to vyuzi na vseobecne riesenie danej rovnice.
( a teoriu si pozri v tvojich poznamkach)
Ahoj,
pozor, tady to nemůžeš integrovat, nelze to rozseparovat. Nejdřív vyřeš homogenní diferenciální rovnici. V tomto případě to znamená, že pravá strana bude rovno nule. Můžeš řešit separací, získáš řešení homogenní diferenciální rovnice. Poté provedeš metodu odhadu.
↑ theterka14:,
Len pre kontrolu.
Homogenna rovnica ma riesenie 
Jedno riesenie celej rovnice je
,
Tak to vyuzi.
Je to lineární rovnice s konstantními koeficienty a "speciální" pravou stranou, a postup, který jsme se učili my je následující:
Nejprve se najde obecné řešení ... tj řešení odpovídající rovnice "bez pravé strany", tedy
rovnici prvního řádu lze řešit separací proměnných, ale u rovnice vyšších řádů to už asi nejde. Nicméně nejjednodušší je si zapamatovat, že řešení těchto rovnic lze vždy nalést jako kombinaci funkcí typu
takže to dosadíme, vykrátíme co lze vykrátit a dostaneme tzv. charakteristickou rovnici pro to číslo
.
Většinou se nic nedosazuje ani nekrátí a napíše se to rovnou, tedy
tedy 
a obecné řešení je 
A pak ještě musíme najít to řešení pro pravou stranu ... a když je pravá strana
, tak zase víme, že řešení bude
, takže to stačí dosadit, vykrátit a najít vhodnou konstantu, tedy
,
, 
Když k tomu přidáme to obecné řešení, máme finální výsledek

Jaj, já pochopila to tak, že máme dělat variaci konstant, s těmito postupy jsem se ještě nesetkala :( jinými postupy to nejde prosím? nemohu si vyjádřit y, což by bylo: 

↑ MichalAld: Jak jste prosím přišel na to
proč tam je ta dvojka?
Děkuji.
↑ theterka14:
Na tento typ rovnic je nejrychlejší ta metoda ↑ surovec:. Říká se jí, myslím, integrační faktor, a rovnici prostě vynásobíš výrazem
, kde B je koeficient u y(x)... Pár řádků a hotovo dvacet.

↑ surovec: super, děkuji moc, už chápu. A jak poznám, kdy ji budu moci použít?
theterka14 napsal(a):
↑ MichalAld: Jak jste prosím přišel na to
proč tam je ta dvojka?
Děkuji.
No, derivace e^2x je 2e^2x...
theterka14 napsal(a):
Jaj, já pochopila to tak, že máme dělat variaci konstant
Jo, to je ta základní metoda...stejně se musí ale nejprve vyřešit rovnice s nulovou pravou stranou, takže např.

zintegrujeme a máme
a po úpravě (to nové C je obecně jiné než to původní C)
No a teď ta variace konstanty ... předpokládáme, že konstanta není konstana, ale funkce proměnné x, tedy C(x).
Dosadíme do původní rovnice (i s pravou stranou), zderivujeme a určíme C(x).

ty dva členy se navzájem vyruší, takže

a po zintegrování máme
(zase, ta dvě C nejsou stejné věci)
no a dosadíme do 

Tak jsme se nakonec dopracovali k řešení ... sama ale vidíš, kolik je s tím práce...

↑ MichalAld: jej, děkuji. Nevím, proč nás tedy učí tu nejtěžší metodu :( Ale ta vaše se dá nejspíš použít jen když máme
, že?
Děkuji moc. S tím derovováním jsem to již pochopila
↑ theterka14:
Když je to LDR 1. řádu s libovolnými (v průběhu výpočtu integrovatelnými) koeficienty...
Poznamka: ako som to pripomenul v ↑ vanok:, tak skutocne sme v situacii ↑ surovec:. Ale iste ste videli bezne metody riesenia takychto rovnic. Ci nie?

↑ vanok: Bohužel jsme se učili variaci konstant, a to jsem moc nepochopila, a poté jednodušší příklady s logaritmem a tak. Ale postupy, které mi byli zde doporučeny jsem viděla poprvé, avšak mi přijdou srozumitelnější než z hodiny.
theterka14 napsal(a):
↑ MichalAld: jej, děkuji. Nevím, proč nás tedy učí tu nejtěžší metodu :( Ale ta vaše se dá nejspíš použít jen když máme
, že?
Děkuji moc. S tím derovováním jsem to již pochopila
Ta "nejtěžší" metoda má jednu výhodu ... nepotřebuje dopředu vědět, jak řešení vypadá. Metoda co zmiňuji já v podstatě vyžaduje znalost řešení, alespoň zhruba.
Na druhou stranu ... jednou na to někdo přijít musel, že lineární dif. rovnice s konstantními koeficienty mají vždy řešení ve tvaru superpozice různých
, takže není důvod toho nevyužívat. A lze tak řešit rovnice libovolného řádu, což snad ani jinak moc nejde.
Pokud jde o pravou stranu ... nemusí to být nutně tvar
, funguje to taky na tvar 
případně i na 
a samozřejmě to funguje i na pravou stranu která je součtem různých těchto členů (s různými koeficienty). A to už je docela dobrá hromada funkcí ... protože spoustu jiných funkcí lze pomocí Fourierovy řady či Fourierovy transformace převést na sučet těchto sinů a cosinů ... takže v principu takto dokážeme najít řešení pro skoro každou "rozumnou" funkci.
On existuje nějaký způsob, jak si poradit i s obecnou pravou stranou ... ale je to dost komplikované ... takže je často lepší si pravou stranu nahradit něčím, pro co řešení známe.
Pokud je pravá strana v tom tvaru 
lze použít ještě trik, že ji nahradíme funkcí
a pak lze napsat řešení víceméně z hlavy ... je to natolik jednoduché, že se to třeba učí elektrikáři už na střední škole, v době, kdy ještě netuší, že nějaké diferenciální rovnice vůbec existují...
Protože po dosazení do dif rovnice se nám všechna ta
vykrátí, a každá derivace se změní na obyčejné násobení číslem
. Takže z dif. rovnice máme normální rovnici, akorát že v komplexních číslech.

↑ MichalAld: Děkuji moc za podrobné vysvětlení, zapíšu si to do poznámek a určitě to zkusím použít. I tu variaci konstant již chápu lépe než z hodiny a dává mi to větší smysl :-) Moc děkuji!
Tu https://cs.wikipedia.org/wiki/Variace_konstant mas uzitocne citanie.
Pozri to aj v inych jazykoch.