Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Jak dojít k vzorci u takových to úloh? Kde se z N možností může jich vybrat K tak aby jich bylo (aspoň/právě) S z oblíbených/preferovaných/povolených P. Důležité je, že to samozřejmě záleží na tom, Jaký průnik má množina N (o počtu prvků N) a množina P (o počtu P). A samozřejmě se to dopředu neví - to je právě otázka, jaká bude taková pravděpodobnost, když se dopředu neví, jestli a kolik prvků z preferovaných P jich je v dostupných N.
Na výběr je N značek hodinek (A,B,C,L,M,N). Mám oblíbených P značek (např K,L,X,Y) . (obsah množiny N není znám, je to jen pro ilustraci. Obsah P není důležitý, jen počet prvků . Bylo to jen pro ilustraci, že některá oblíbená značka dostupná je a jiná není)
Varianta 1: někdo jiný náhodně koupí K hodinek, netuší o oblíbených značkách
Varianta 2: já koupím K hodinek, tak abych koupil co nejvíc ze seznamu P preferovaných značek.
Jaká je pravděpodobnost, že z P preferovaných značek jich S bude bude na seznamu (původně jsem proměnnou S nechtěl specifikovat a jen určit, že to mají být všechny)
Příklad: někdo má chuť na P zákusků (přesněji: má rád pouze P druhů zákusků:K,L,X,Y). Na výběr jich mají N druhů.
Varianta 1: Mohu jich koupit K naprosto náhodně .
Varianta 2: Mohu jich koupit jen K se znalostí, které by to měly být.
jaká je pravděpodobnost, že S z nich (z koupených) bude těch P vyvolených (z K,L,X,Y). Zde je jasné že nebudu kupovat 2 stejné zákusky a že P druhů z definice znamená P *různých* druhů
Pro jednoduchost je vše unikátní: nekupují se 2 stejné značky a na seznamu povolených(preferovaných) je každá značka jednou
Jako zkusil jsem si jen jednoduchý příklad kde je jen S=všechny (S=P)
Vyšlo mi
... ale jak dál? Když S se liší od P ,tedy buď stačí jedna preferovaná , nebo právě X nebo aspoň X... Věděli byste?
Já nevím, jestli to chápu správně, ale podle mě ... si to rozděl na dvě úlohy:
1) Máš vybrat K kusů z množiny o počtu S (preferovaných) kusů
2) A k tomu vybrat L kusů z množiny o počtu T (nepreferovaných) kusů
Spočítej každou úlohu zvlášť a výsledky vynásob mezi sebou (pro každou možnost z úlohy 1 máš k dispozici všechny možnosti úlohy 2).
Stránky: 1