Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 05. 2020 21:10

MoNi.CZka
Reputace:   

Teorie množin

Prosím pomohl by mi někdo z důkazem věty:

Pro libovolnou formuli $\varphi(X_1,\ X_2...,\ X_n)$, v níž se nevyskytují proměnné $Y_1,\ Y_2,...,\ Y_n$ platí:
$(\forall X_1)...(\forall X_n)(\forall Y_1)...(\forall Y_n)$
$[(X_1=Y_1\land...\land X_n=Y_n\land \varphi(X_1,...,\ X_n))\Rightarrow \varphi(Y_1,...,\ Y_n)]$

Potřebuji nějakou radu, vrátila jsem se ke studiu po letech a nějak jsem z toho zřejmě vypadla. Prostudovala jsem už tuny materiálů a nedokážu začít.

Mám k tomu i nápovědu:
1. Ukažte, že ke každé formuli $\varphi$ teorie tříd existuje formule $\psi$ této teorie, pro niž platí $\varphi \Leftrightarrow \psi$ a jež obsahuje pouze logické spojky $\lnot,\ \land$ a kvantifikátor $\exists$.
2. dokažte postupně pro $\varphi(X_1,...,\ X_n)$ tvaru $X_i\in X_j$ (pomocí věty $(\forall X_1)(\forall X_2)(\forall Y_1)(\forall Y_2)[(X_1=Y_1\land X_2=Y_2 \land X_1\in X_2)\Rightarrow Y_1\in Y_2]$), tvaru $\lnot\psi(X_1,...,\ X_n)$, tvaru $\psi_1(X_1,...,\ X_n)\land\psi_2(X_1,...,\ X_n)$ a konečně tvaru $(\exists Z)\psi(X_1,...,\ X_n,\ Z)$ za předpokladu, že pro formule vytvářející formuli $\varphi$ dokazovaná věta platí.

Ale mám pocit, že mi ta nápověda zamotala hlavu ještě víc.

Zápatí