Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj :), prosím mohl by mi někdo pomoci, nejsem si jistá, jestli úplně dobře chápu zadání. O kolik Hz se změní frekvence ultrazvuku použitého pro měření rychlosti toku krve v tepně, když se úhel mezi směrem toku krve a ultrazvukem změní z 24° na 41,7°. Krev proudí rychlostí 30cm/s. Rychlost šíření UZ v tkáních je 1500 m/s. Ultrazvuk měl frekvenci 3000 MHz. Vyšlo mi 200Hz, ale nevím, jestli postupuju dobře.
Nevím, jestli mám počítat tak, že si nejdřív spočítám s oběma úhly odraz UZ při použití frekvence 3000 MHz, vychází mi pak 200 Hz. Anebo jestli si mám nejdřív s prvním úhlem a frekvencí 3000 MHz spočítat odraz frekvence a tento odraz pak dosadit spolu s druhým úhlem a spočítat frekvenci, pak mi vychází 553 Hz. Nějak mi moje "logika" napovídá, že asi spší bude druhá varianta dobře, ale nejsem si moc jistá.
↑ ajka.v:
Hezký den.
Mi moje logika zase napovídá, že v pořádku bude ten první přístup, který i podle mě dává
Pro ten druhý nevidím důvod. Ale odborník na tyto otázky nejsem, ještě by se k tomu měl vyjádřit i někdo druhý.