Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 06. 2020 21:05 — Editoval Andrew123 (08. 06. 2020 21:06)

Andrew123
Reputace:   

Základy lineární regrese - odhad koeficientu s nejmensim rozptylem

Ahoj, počítám si příklady ze sbírky aplikované statistiky (skripta VŠCHT) a s jedním příkladem si moc nevím rady. Jedná se o kapitolu Základy regresní analýzy. Text příkladu je následujici:

Zadání:
Předpokládejme, že prodloužení pružiny $\Delta l$ závisí na zatěžovací síle $F$ v rozmezí $<0,1>$ lineárně: $\Delta l=k. F$. Aby se při odhadu konstanty $k$ omezil vliv náhodných chyb měření $\{e_i\}$, o kterých se predpokládá, že jsou to nezávislé náhodné veličiny, splňujcí rovnice $E(e_i)=0$, $D(e_i)=\sigma ^{2}$, bylo rozhodnuto měření desetkrát opakovat. Získané hodnoty $(F_1,\Delta l_1)$, ..., $(F_{10},\Delta l_{10})$ splňují vztahy $\Delta l_i=k.F_i+e_i$, $i=1,...,10$. Jak volit hodnoty $F_1,...,F_{10}$ $\in <0,1>$, aby odhad $\hat{k}$, získaný metodou nejmenších čtverců, byl nejlepší, tj. měl nejmenší rozptyl? Jaký bude mít při optimální volbě $\{F_i\}$ odhad $\hat{k}$ tvar?

Správný výsledek ve sbírce je uveden:
$F_1=F_2=...F_{10}=1, k=\bar{\Delta l}$.

Můj neúplný začátek postupu:
Počítám se vztahem $y_i=k.x_i$, kde $x_i$ odpovídá $F_i$ a $y_i$ odpovídá $\Delta l_i$. Vztah pro rozptyl jsem si našel, že je nasledující: $s^2=\frac{1}{n-1}.\frac{\sum y_j^2 \sum x_j^2 - (\sum y_j^2 x_j^2)}{\sum x_j^2}$. Předpokládám, že je mým cílem minimalizovat tuto funkci $s^2$. Je to tak? Jedná se však o funkci s 10 proměnnými, což není jednoduché. Očekávám, že by to mělo jít vyřešit nějak jednodušeji a nějakým trikem. Nejedná se o žádný příklad s hvězdičkou či tak něco.

Může mi někdo prosim poradit, jak dojít k výsledku?

Dekuji, Andrew

Zápatí