Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, počítám si příklady ze sbírky aplikované statistiky (skripta VŠCHT) a s jedním příkladem si moc nevím rady. Jedná se o kapitolu Základy regresní analýzy. Text příkladu je následujici:
Zadání:
Předpokládejme, že prodloužení pružiny závisí na zatěžovací síle v rozmezí lineárně: . Aby se při odhadu konstanty omezil vliv náhodných chyb měření , o kterých se predpokládá, že jsou to nezávislé náhodné veličiny, splňujcí rovnice , , bylo rozhodnuto měření desetkrát opakovat. Získané hodnoty , ..., splňují vztahy , . Jak volit hodnoty , aby odhad , získaný metodou nejmenších čtverců, byl nejlepší, tj. měl nejmenší rozptyl? Jaký bude mít při optimální volbě odhad tvar?
Správný výsledek ve sbírce je uveden:
.
Můj neúplný začátek postupu:
Počítám se vztahem , kde odpovídá a odpovídá . Vztah pro rozptyl jsem si našel, že je nasledující: . Předpokládám, že je mým cílem minimalizovat tuto funkci . Je to tak? Jedná se však o funkci s 10 proměnnými, což není jednoduché. Očekávám, že by to mělo jít vyřešit nějak jednodušeji a nějakým trikem. Nejedná se o žádný příklad s hvězdičkou či tak něco.
Může mi někdo prosim poradit, jak dojít k výsledku?
Dekuji, Andrew
Stránky: 1